2024. Július 22. hétfő
A nők esendőbbek a dohányfüst káros hatásaival szemben, amiben anatómiai és hormonális hatások játszhatnak szerepet – állapították meg kutatók.

A dohányzó nőknél korábban jelentkezik tüdőkárosodás, mint a férfiaknál, ráadásul kevesebb cigaretta vált ki ugyanolyan mértékű negatív hatást. Inga-Cecilie Soerheim és munkatársai közel ezer, krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élő embert vizsgált. A betegségnél – amely világszerte mintegy 210 millió embert érint – a légutak beszűkülnek, a tüdő teljesítménye jelentősen leromlik. A COPD sokszor a páciens halálával végződik.

dohányzás

A tanulmányban résztvevők mindegyike aktív vagy korábbi dohányos volt, 60 százalékuk férfi, 40 százalékuk nő. A teljes átlagot tekintve a két csoportban hasonló tüdőkárosodásokat találtak, a 60 évnél fiatalabbak és az enyhébb dohányosok között azonban a nőknél súlyosabb betegséget és rosszabb tüdőfunkciót állapítottak meg a kutatók, mint a férfiaknál.

Soerheim úgy véli, a nemi különbségek az anatómiához kapcsolódhatnak: a nőknek szűkebbek a légútjai, ezen túlmenően pedig a hormonok is szerepet játszanak. A keveset dohányzó, naponta pár szál cigarettát elszívó nők felénél is súlyos COPD-t talált Soerheim csapata.

Hasonló eredményekre jutott egy szintén mostanában ismertetett svájci kutatás: a nőknél annak ellenére fiatalabb korban alakul ki a tüdőrák, hogy általában kevesebbet dohányoznak, mint a férfiak. A feltételezések szerint ennek az az oka, hogy a nők érzékenyebbek a cigarettában található karcinogén anyagokra.


Forrás: MTI/Vital
2009. 05. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés