2024. Május 23. csütörtök
A pipa és a szivar sem egészségesebb alternatíva a cigarettához képest: kutatók kimutatták, hogy a közhiedelemmel ellentétben a dohányzás e formái sem óvnak meg a krónikus obstruktív tüdőbetegségtől (COPD), sőt.

A New York-i Presbyterian Kórház orvosai 3500 ember légzésfunkcióját vizsgálták meg, és kérdezték ki őket jelenlegi és jellemző dohányzási szokásaik felől. Azok közül, akik nem cigarettáztak, hanem pipáztak vagy szivaroztak, kétszer annyinak volt valamilyen légúti betegsége, mint a nemdohányzók közül.

COPD, dohányzás, pipa, szivar

 Egyedül a nikotinlebomlás során keletkező kotinin értéke bizonyult a cigarettázóknál mértnél alacsonyabbnak, a nemdohányzókénál persze magasabbnak. A kutatók ezt a nikotinbevitel eltérő formájára vezették vissza, a káros összetevők szerintük azonban ugyanúgy hatnak a tüdőre mindhárom dohányzási típus esetében.

A szivar és a cigaretta égéstermékeinek lebomlása nem különbözik. A dohány mindenképp mérgező vegyületekre bomlik szét, például szén-monoxidra. Az egyetlen különbség, hogy a szivarfüst kevésbé mélyre kerül a tüdőben – magyarázta Irmgard Homeier, az osztrák Orvosok a dohányzás okozta károk ellen kezdeményezés főtitkára a Der Standard című lapnak.

A szájüreg, a szájfenék vagy a gége megbetegedéseit ez azonban nem akadályozza meg, ahogyan azt sem, hogy az ultra finom porszemcsék lejussanak a tüdőbe.


Forrás: MTI
2010. 02. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés