2024. Július 22. hétfő
1 . oldal
A tüdőrák kialakulásának esélye nem gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál, a nemdohányzók közül azonban a nők a veszélyeztetettebbek – állítják amerikai kutatók.

Azok a nők, akik soha nem dohányoztak, 1,3-szer nagyobb eséllyel betegedek meg tüdőrákban mint a hasonló cipőben járó férfiak – derítette ki az USA Nemzeti Rákintézetének felmérése. A több mint 460 ezer, 50-71 év közötti nő és férfi adatait feldolgozó több éves kutatás során a férfiak közel 1,47%-a, a nőknek pedig 1,21%-a lett tüdőrákos.

cigaretta, dohányzás, tüdőrák

A kutatók felmérték a jelenlegi és korábbi dohányzási, valamint az alkoholfogyasztási szokásokat, a testmozgás mennyiségét, továbbá 124 élelmiszer fogyasztási gyakoriságát. A kutatás nem tárta fel a dohányzás mértékét, sem a passzív dohányzást, bár a szakértők egyetértenek abban, hogy az utóbbi is okozhat tüdőrákot.

„Amikor összehasonlítottuk a hasonló dohányzási szokásokkal rendelkező embereket, azt találtuk, hogy a férfiak kockázata némileg magasabb, mint a nőké. Az eredmények arra utalnak, hogy a nők nem érzékenyebbek a cigaretta karcinogén hatásaira.” – írta Dr. Neal Freedman kutatócsoportja. Elmondásuk szerint több tanulmányt is kell végezni, hogy lássák, a nemdohányzó nők tényleg nagyobb eséllyel kapnak-e tüdőrákot.

A tüdőrák világszerte a vezető daganatos halálok, mely évente 1,2 millió ember életét követeli. A Nemzeti Rákintézet becslése szerint az Egyesült Államokban évente tizenötezer olyan ember hal meg tüdőrákban, aki sosem dohányzott.


Forrás: Medipress
2008. 06. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés