2024. Július 22. hétfő
A nők tüdeje tizennégy éves korukra teljesen kifejlődik, a férfiaké csak tíz évvel később, huszonnégy éves korukra – olvasható egy spanyol tanulmányban, melyből az is kiderül, hogy soha nem késő abbahagyni a dohányzást.

A Spanyol Tüdőgyógyászati és Mellkassebészeti Társaság tagja, Joan B. Soriano által vezetett kutatás arra is rávilágít, hogy a korral a nők tüdejének működése lassabban romlik, mint a férfiaké, a dohányzás káros hatásai azonban egyformán érintik mindkét nemet.

tüdő, dohányzás

A genetikai faktorokon kívül más tényezők is befolyásolják, hogy a dohányzó ember szervezetére a dohányzás kisebb vagy nagyobb mértékben hat-e. A tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a dohányzás abbahagyásának bármilyen életkorban jótékony hatása van, de természetesen minél korábban hagyja el valaki ezt a szokást, annál nagyobb, mivel ezzel lelassíthatja a tüdőműködés korral járó romlását.

A kutatás osztrák és amerikai kutatók részvételével folyt, és felhasználták hozzá egy másik, az amerikai Framinghamben több mint ötezer főn végzett kutatás adatait.


Forrás: MTI
2009. 06. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés