2024. Június 24. hétfő
A petefészekrák, a „csendes gyilkos” lehet, hogy nem is olyan csendes – állítják amerikai szakértők. Az általános vélekedéssel ellentétben ugyanis bizonyos hosszú ideig fennálló tünete gyanújelként szolgálhatnak a betegség felismerésében.

„Úgy véljük, a nőknek ajánlott rendszeres kismedencei vizsgálaton részt venni és odafigyelni a petefészekrák esetleges tüneteire” – állítják a Michigani Egyetem Rákkutató Centrumának szakértői.

petefészekrák tünetek kismedencei vizsgálat

A szakemberek idáig azt gondolták, hogy a petefészekráknak nincsenek tünetei a korai, legjobban kezelhető stádiumban. A Michigan Egyetem kutatói szerint azonban több tünet is utalhat petefészekrákra, ezek: haskörfogat-növekedés, kismedencei vagy hasi fájdalom, étkezési nehézség vagy gyors telítettségérzet, sürgős vagy gyakori vizelési problémák. A tünetek hosszan fennállhatnak és azt jelzik, hogy a nő egészségi állapotában változás állt be. Azok a nők, akik ezeket a tüneteket majdnem minden nap, több héten keresztül tapasztalják, forduljanak a nőgyógyászukhoz – ajánlják a rákközpont munkatársai.

„Mindenki megmagyarázhatja magának a tünetek okát, de az egyetlen módja, hogy biztos legyen benne, hogy nincs semmi baj, az egy kismedencei vizsgálat elvégeztetése” – mondja Dr. Rebecca Liu, az egyetem szülész-nőgyógyásza és a rákközpont nőgyógyászati onkológusa. A szakember szerint évente egy kismedencei vizsgálat szinte kötelező, különösen idősebb hölgyek körében, akiknél már magasabb a petefészekrák kockázata.

A túlélési arány sokkal magasabb azon petefészekrákosok körében, akiknél korai stádiumban diagnosztizálták a daganatot. Az öt éves túlélés valószínűsége a diagnózis felállítása után az egyes stádiumú daganat esetén (ez a legkorábbi fokozat) 95 százalék, míg hármas és négyes stádium esetén csak 30 százalék. Jelenleg sajnos a petefészekrákok 70 százalékát már csak előrehaladott állapotban ismerik fel.


Forrás: Medipress
2007. 10. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés