2024. Április 16. kedd
A teljes, vagyis zsírosabb tej fogyasztása gyermekkorban érdekes módon alacsonyabb testsúllyal függ össze. Az alacsony zsírtartalmú és a teljesen zsírmentesített tej esetében viszont nincs szó ilyen összefüggésről.

A minden nap zsíros tejet fogyasztó gyerekek átlagosan 4 kg-mal nyomnak kevesebbet, mint tejet ritkán fogyasztó társaik – állapította meg Susanne Eriksson, aki a svéd Sahlgrenska Akadémián benyújtott doktori disszertációjához 120 egészséges gyermek táplálkozási szokásait, testalkatát és csontjaik ásványianyag-tartalmát vizsgálta.

zsíros tej, gyerekek

„Érdekes megfigyelés, de még nem tudjuk az okát. Lehet, hogy ezek a gyerekek egyéb olyan élelmiszereket is fogyasztanak, amelyek jótékonyan befolyásolják a testsúlyukat, vagy esetleg azok, akik kevesebb tejet isznak, inkább üdítőitalokat fogyasztanak helyette” – mondta Eriksson.

A túlsúlyosak között is találtak különbséget: a magas zsírtartalmú tejet ivók 3%-kal kisebb túlsúllyal rendelkeznek a többi túlsúlyoshoz képest.

A gyerekek egy részénél már négyéves korukban is végeztek vizsgálatot, ezek alapján Eriksson és munkatársai azt állapították meg, hogy táplálkozási szokásaik alig változtak, ezek tehát már igen korán kialakulnak.

A gyerekek 62%-ának volt alacsony a D-vitamin-szintje. A leginkább olajos halakban, illetve bizonyos dúsított tejtermékekben megtalálható vitamin megfelelő mennyiségét nehéz lehet a táplálkozás révén biztosítani. Eriksson szerint nem tudják, hogy a halfogyasztással összefügg-e a D-vitamin szintje, de az megállapítást nyert, hogy a több zsíros halat, például lazacot vagy makrélát fogyasztó gyerekek vérében több hosszú láncú zsírsav található. A kutató azt javasolja, hogy a gyerekeknek a feldolgozott haltermékek, például halrudak helyett inkább ilyen halakat adjanak a szülők.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 11. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés