2024. Június 25. kedd
1 . oldal
Miért nem jó a tehéntej a babának? -  Helytelen szokások -  Az ideális baba-étrend
A magyar csecsemők és kisgyermekek túl korán és túl gyakran kapnak 6-12 hónapos koruk között tejtermékeket. Sőt, az ajánlások ellenére a szülők egy éves kor előtt kétnaponta cukrozott tejdesszerttel etetik gyermeküket – derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának felméréséből.

A társaság Cumisüveg és tudomány néven idén indította el felvilágosító kampányát annak érdekében, hogy a magyar édesanyák hiteles információkhoz jussanak csecsemőjük táplálásával kapcsolatban. A társaság 6-12 hónapos csecsemők édesanyja körében tavasszal készített reprezentatív kutatása során azt kutatta, hogy az anyukák tisztában vannak-e azzal, miként járulhatnak hozzá gyermekük helyes táplálásához.

ételt kapó csecsemő, tejtermék, tehéntej

A felmérés szerint a kilenc hónaposnál fiatalabb csecsemők 48%-a már rendszeresen kap tejterméket, például joghurtot, túrót, sajtot vagy kefirt. A 6-7 hónapos babák 21%-a kap natúr joghurtot és 24%-a sajtot, holott a natúr tejtermékeket 7 hónapos kortól szabad bevezetni.

Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke hangsúlyozta: 7-9 hónapos korban csak nagyon kis mennyiségben adható tejtermék, például egy kiskanál natúr joghurt a főzelékhez. A tehéntej és a sajt ebben a korban kerülendő. Önálló ételként csak később, tízhónapos kortól javasolt.

Az elmúlt években javult a szoptatás helyzetének alakulása, egyre több édesanya dönt úgy, hogy gyermekét szoptatni szeretné és a kicsit féléves koráig csak anyatejjel táplálja. Ám az édesanyák fele azt gondolja, hogy amikor már nem áll rendelkezésre elegendő anyatej, ezt tejtermékekkel pótolhatja – hangzott el a felmérés eredményeit ismertető sajtótájékoztatóján.

Miért nem jó a tehéntej a babának?

A tejtermékekkel alapvetően az a probléma, hogy átalakítás nélküli tehéntejből készülnek. A túl korán elkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, hasmenést, fehérjeallergiát, ekcémát okozhat, továbbá előidézhet felnőttkorban kialakuló betegségeket, például szív- és érrendszeri problémákat is.

Az anyatej pótlására a gyermekorvosok tápszert ajánlanak, hiszen az a babák igényeinek megfelelően átalakított tehéntejből készül – mondta Dezsőfi Antal gyermekgyógyász, gasztroenterológus.

Hozzátette: az anyatej, a tápszer, a tehéntej és a kecsketej közel azonos energiatartalmú, de a tehéntejnek és a kecsketejnek jóval magasabb a fehérje- és ásványianyag-tartalma, ami megterheli a csecsemő szervezetét. Ugyanakkor egyik sem tartalmaz élelmi rostot, mint az anyatej vagy a tápszer, amelynek viszont kedvező a hatása.

Helytelen szokások

A felmérésből az is kiderült, hogy Magyarországon a 6-12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű tejalapú táplálékot. A gyermekorvosok ajánlása szerint a baba növekedéséhez ebben a korban 5-8 deciliter anyatejre vagy azt pótló tápszerre van szükség.

A 6-12 hónapos csecsemők még nem igénylik a változatos ízeket. A gyümölcsök, zöldségek só- és cukortartalma egyéves kor alatt bőven elegendő – mutatott rá Kajáry Cecília dietetikus. A felmérés szerint ennek ellenére az egy évnél fiatalabb babák közel 60%-a kétnaponta kap valamilyen hozzáadott cukrot tartalmazó tejdesszertet, úgy mint túró rudit, túrókrémet, pudingot vagy gyümölcsjoghurtot.

A dietetikus szerint a szülők azért adnak ilyen ételeket a kicsiknek, mert szeretnék változatossá tenni étrendjüket, de nem veszik figyelembe, hogy a túl korán bevezetett és gyakran fogyasztott édesség táplálkozási problémák kialakulásához, túlsúlyhoz és extrém esetben cukorbetegséghez vezethet.

Az ideális baba-étrend

A szakértők összeállították az ideális babakosár tartalmát, vagyis azokat az élelmiszereket gyűjtötték össze, amelyeket egy kilenc hónapos csecsemő fogyaszthat. A kosár tartalmazhat napi 5-8 deciliter anyatejet, hiánya esetén tápszert, továbbá 4-5 fajta gyümölcsöt, 4-5 fajta zöldséget.

Hét hónapos kortól a kicsik főzelékébe már kerülhet állati eredetű fehérje is, ami lehet például csirkemell. A natúr tejtermékek 7 hónapos kortól fokozatosan bevezethetők, mértékkel adható natúr joghurt, kefir és túró, de főételként csak tízhónapos kor után vezethetők be.

Konklúzióként elmondható, hogy az édesanyák kezdjék később a tejtermékek bevezetését és adjanak kevesebbet 6-12 hónapos kisbabájuknak. A tehéntejet és a kecsketejet pedig egy éves kor alatt feltétlenül kerüljék.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés