2024. Július 25. csütörtök

Mit igyon a csecsemő?

csecsemő, ital, anyatej
1 . oldal
Az anyatej és a tápszer a szomjat is oltja -  Ha már nem elég az anyatej -  Tea és víz
A nyári melegben figyeljünk fokozottan a csecsemő szomjoltására! Mivel a kisbaba még nem tud szólni, hogy szomjas, ezért a szülők feladata figyelni arra, hogy a baba rendszeresen igyon.

A csecsemő (különösen az újszülött) folyadékháztartása nagyon labilis, és csak akkor képes a megfelelő egyensúlyt fenntartani, ha a nap folyamán több alkalomra elosztva kisebb mennyiségű folyadékot kap. Tehéntejet semmiképpen se adjunk 1 éves kor alatt!

cumisüvegből ivó csecsemő, ital, anyatej

Az anyatej és a tápszer a szomjat is oltja

A csecsemők folyadékszükséglete kb. 150 ml/kg/nap. Így egy 6 hónapos 6 kg testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel 1 liter. 6 hónapos korig nem szükséges a teáztatás, ha a csecsemő kizárólag anyatejet vagy tápszert kap. A naponta 5-6 alkalommal elfogyasztott anyatej elegendő mennyiségű folyadékot biztosít a baba számára.

A csecsemőnek az anyatej egyszerre az étele és az itala, ezért a szomjoltás mellett a megfelelő fejlődéshez 6 hónapos korig kb. 1 liter tejalapú táplálékra, 6-12 hónaposan pedig napi 5-8 deciliter anyatejre vagy tápszerre van szüksége.

Ha már nem elég az anyatej

Ha már nincs elegendő mennyiségű anyatej, akkor olyan minőségű tápláló folyadékkal kell kínálni a picit, amely nem terheli meg a szervezetét. Tehéntejet és kecsketejet a baba 1 éves kora alatt semmiképpen se kapjon, mert magas fehérje- és ásványianyag-tartalma megterhelő az emésztőrendszerének és veséjének.

Minél fiatalabb a csecsemő, annál inkább helytelen, ha az anyatej mennyiségének csökkenése esetén a szülő „tejalapú ital” helyett csak teával vagy vízzel pótolja a folyadékot, mert így a baba nem kapja meg a szükséges mennyiségű fehérjét és kalóriát.

Tea és víz

Ahogy múlnak a hónapok és közeledik az 1 éves kor, a baba egyre táplálóbb ételeket kap, így az anyatej vagy tápszer már csak egy bizonyos részét képezi az egészséges étrendnek. Ezért az elfogyasztandó folyadék minősége és mennyisége is változik.

Egy 9 hónapos csecsemő összes folyadékszükséglete kb. napi 1,2-1,5 liter: ennek fele legyen tejalapú ital (anyatej vagy tápszer), egynegyede egyéb folyadék (pl. gyümölcslé, babavíz, tea), és csak egynegyede származzon az elfogyasztott ételekből (pl. a gyümölcsök folyadéktartalma 60-80%).

Ha teát adunk a babának, ne fekete teával kínáljuk, hanem inkább gyümölcsteával, ami készüljön cukormentesen. Ha a baba nem fogadja el, kevés cukorral ízesítsük, de kerüljük a túlzott édesítést!

Fontos figyelmeztetés! Ami jó a mamának, nem biztos, hogy jó a babának is! Ne adjunk ásványvizet a csecsemőnek, mert a magas ásványianyag-tartalom megterheli a pici veséjét! Kizárólag a felforralt és lehűtött ivóvíz vagy a palackozott babavíz adható 1 éves kor alatt!


Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés