2024. Június 18. kedd

Az egészséges táplálkozás alapelvei csecsemőkorban

csecsemő, szoptatás, anyatej, tápszer
1 . oldal
Ha nem elég az anyatej -  Féléves korig se szója, se liszt -  Koraszülött csecsemők -  Csecsemőkori reflux

A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, mert teljes értékű és a csecsemő igényeihez adaptált, mert csökkenti az allergia kialakulásának az esélyét, mert különböző védőfaktorokat tartalmaz, és elősegíti az ideális anya-gyermek kapcsolat kialakulását. Néhány speciális esetben azonban elkerülhetetlen a tápszer alkalmazása. Mire kell figyelni ilyenkor?


Ha nem elég az anyatej

Ha az anyatej mennyisége nem elegendő vagy időnként pótlásra szorul, idegen női tejjel vagy hipoallergén tápszerrel tápláljuk a csecsemőt, különösen akkor, ha a családi anamnézisben allergiás megbetegedésre utaló terhelő adatok szerepelnek (asztma, ekcéma). Ilyen megelőzésre adható hipoallergén tápszer, pl. az Aptamil HA PREV vagy a Beba HA.

anyatej, szoptatás, tápszer

Egyéves kor alatt tejet vagy tejhígítást ne használjunk, mert a korai tehéntejfehérje-expozíció a fent említett allergiás megbetegedések mellett a csecsemő fejlődésbeni elmaradását, felszívódási zavarát okozhatja, sőt későbbi cukorbetegség kialakulására is hajlamosíthat. Igazolt tehéntejfehérje allergiában terápiás célra fehérjehidrolizátumokat használunk (Aptamil HAT, Nutrilon pepti).

Ha egyidejű tejcukorérzékenység vagy egyéb felszívódási zavar gyanúja is fennáll, tejcukormentes, elemeire bontott fehérjét tartalmazó tápszerrel etetjük a csecsemőt (PeptiJunior, Pregomin). Nagyobb gyermekeknél egy-egy hasmenést követően nemritkán önállóan kialakulhat másodlagos tejcukor-érzékenység, ilyenkor laktózmentes tej is rendelkezésre áll.

Féléves korig se szója, se liszt

Lényeges táplálási alapelv még csecsemőkorban, hogy hat hónapos kor alatt szója alapú tápszer nem adható, mivel a tehéntejfehérje-allergia mellett keresztreakcióban a szójaallergia is kialakulhat ebben az életkorban. Később viszont a szójafehérje kiváló összetételénél fogva alkalmas lehet tehéntejfehérje-érzékenységben szenvedő csecsemők táplálására (Milupa SOM, Humana SL, Nutrilon Soya).

A kórházunkban megforduló gyermekeknél nagyon gyakran látjuk, hogy már féléves kor alatt megkóstoltatják velük a gluténtartalmú kekszet, babapiskótát, vagy kenyeret. Gondosan ügyeljünk arra, hogy búza, rozs, árpa- vagy zabtartalmú gabonaipari termékeket még pépes formában se kapjanak a hat hónap alatti csecsemők, mert ez egy súlyos felszívódási zavarral és lesoványodással járó betegség – az ún. lisztérzékenység – kialakulásához vezethet.

Általános alapelvként követendő, hogy féléves korig – ha lehet – csak anyatejet kapjon a gyermek!

Koraszülött csecsemők

Mi a helyzet a kis súllyal, idő előtt született újszülöttekkel? A koraszülött csecsemők számára – ha lehet ezt mondani – még fontosabb az anyatejes táplálás, mint az érett, egészséges újszülöttek esetében, hiszen a méhen belüli utolsó időszak előnyeivel szemben nekik a külvilág nehézségeivel kell megbirkózniuk élettani sajátosságaikból adódóan. Ha nincs elegendő anyatej vagy női tej, akkor táplálásuk az igényeikhez adaptált speciális tápszerekkel történjék (Nenatal, Prematil).

Csecsemőkori reflux

Mindennapi gyermekorvosi tevékenységünkben gyakran adódó probléma a büfiztetés mellett is sokat bukó csecsemő. Ez az ún. GOR vagy közismertebb néven reflux a nyelőcső és a gyomor között lévő szájadék éretlenségével kapcsolatos, és néhány hónapos korig élettani jelenség. Ha azonban a csecsemő súlyállását okozza, vagy ismétlődő légúti tüneteket tart fent (fulladásos hörghurut, rövidebb légzésszünetek, ismétlődő középfülgyulladások), akkor speciális, ún. antireflux tápszerek használata indokolt a nem szopó csecsemőknél (Aptamil AR, Nutrilon AR). Természetesen a csak anyatejet fogyasztó babáknál is van lehetőség az anyatej sűrítésére Nutriton előetetéssel.

A csecsemők táplálásakor mindig figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, az aktuális betegségeket és a családi anamnézist. Azt se felejtsük el, hogy a legtöbb tápszer D-vitamint is tartalmaz! A rendszeres D3-vitamin-pótlást ennek értelmében mindig beszéljük meg a gyermekorvossal és a védőnővel.


Szerző: Dr. Felméry Katalin
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés