2024. Május 22. szerda

Az élet itala, az anyatej

anyatej, szoptatás, kolosztrum
1 . oldal
Változások, az első "védőoltás" -  Szülés után azonnal! -  Hogy szereti a baba?

Anyatej. Nincs az a babatápszer, ami tökéletesen pótolhatná a benne található létfontosságú tápanyagokat. A szoptatás öröm a babának, öröm a mamának. Már ha jól csinálják. De hogyan is kell jól csinálni? Nem minden kisbaba tudja pontosan, hogyan ne okozzon fájdalmat édesanyjának, s olykor a szülő sem tudja, miért fáj neki az, ami másnak boldogság.

Változások, az első "védőoltás"

Nem minden kisbabát váró anya tudja, hogy az anyatej állaga a szoptatás alatt változik annak függvényében, hogy a gyermeknek éppen mire van szüksége.

A szülést követő első tej, az ún. kolosztrum színében is különbözik a későbbiekben termelődő tejtől, a kolosztrum színe ugyanis sárgás. Ezt a folyadékot az anya szervezete már a terhesség alatt elkezdi termelni, s szülés után azonnal az újszülött rendelkezésére áll. Egyfajta koncentrátum ez, s amellett hogy a baba minden szükségletét fedezi, számos olyan ellenanyagot is tartalmaz, amit a kicsiknek ezekben a napokban kell megkapniuk. Szokás a kolosztrumot az első védőoltásnak is nevezni.

 

Élet itala anyatej

A harmadik-negyedik napon aztán a termelődő anyatej összekeveredik a kolosztrummal, s a tej sűrűvé, tejszínszerűvé válik. Ezt követően a kolosztrum aránya egyre csökken a tejben, s a második hétre már alakul ki a bolti tehéntejhez képest kicsit hígabbnak tűnő megszokott állaga. A hígabb állag azonban nem jelenti azt, hogy a kismamának rossz minőségű lenne a teje. A piciknek pont ez az ideális.

Szülés után azonnal!

A kolosztrumnak a védőoltás szerepe mellett van némi hashajtó hatása is, ami segíti a mekónium távozását a kicsi beleiből. Ennek jele az első zöldes fekete széklet. A mekónium távolával csökken az újszülöttkor sárgaság valószínűsége. A korai mellre tétel előnye az is, hogy a kicsi könnyebben rá tud harapni a mellbimbóra, hiszen az még nincs tele tejjel. Ez segíti abban, hogy mihamarabb megtanulja összehangolni a légzését a szopással, illetve a táplálék lenyelésével.

A szülés utáni azonnali mellre tétel mellett döntő nők nem csupán könnyebben és tovább is szoptatták gyermeküket, de gyorsabban is épülnek fel a szülés után és általában ritkábban is szenvednek az olykor fájdalmas tejbelövelléstől. A gyakori szoptatás az édesanyának segít jobban megismerni a kisbabáját.

Hogy szereti a baba?

Minden kisbaba más és más. Van, amelyik csak rövid ideig szopna, de gyakrabban, mások órákig is, majd alvás után ismét. Ritkábban, de előfordul, hogy a kisbabák alig akarnak szopni az első napokban, és legszívesebben csak aludnának ez idő tájt. Fontos azonban, hogy a szoptatásra elegendő idő jusson. Ez akkor a legegyszerűbb, ha ezekben a napokban éjjel-nappal együtt van az édesanya és gyermeke. A kicsik nyűgössége általában könnyen lecsillapítható az etetéssel, s attól sem kell tartani, hogy netán túletetnénk a kisbabát. Ha egy kisbaba nem érdeklődik a szoptatás iránt, netán álmos, néhány óra múlva újra meg lehet próbálni az etetést.

Az etetésre kedvezőbb, ha nincs túl világos a helyiségben, és túl meleg sem, mert az könnyen álmosít. Felfrissíthetjük ilyen esetekben a kicsit úgy is, ha egy puha nedves kendővel áttöröljük az arcát. A szoptatás a kisbaba minden igényét kielégíti: érzi édesanyja közelségét, ami biztonságérzetet ad neki, s a létszükségletű tápanyagokhoz is hozzájut.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés