2024. Április 15. hétfő
Kereslet-kínálat -  Eleget eszik? -  A szoptatás gyakorisága
A szoptatás elvileg kézenfekvő és könnyű táplálási mód, a valóságban azonban kezdetben az anyák számtalan nehézséggel és kérdéssel szembesülnek, melyek egy része a szoptatás gyakoriságára és arra vonatkozik, hogy vajon elegendő-e az anyatej a baba számára.

Kereslet-kínálat

A tejtermelés minden édesanyánál a kereslet-kínálat elvén alapszik. Ha egy kisbaba gyakran akar szopni, akkor anyja mellében is több tej termelődik Mindez annak köszönhető, hogy a szopás érzetének hatására az anya agyalapi mirigyéből két hormon: oxitocin és prolaktin szabadul fel.

anyatej, szoptatás

A prolaktin a tejtermelésért felelős hormon. Minél többet szoptat egy anya, annál több prolaktin szabadul fel, ami több tej kiválasztására serkenti az anya szervezetét.

A másik hormon az oxitocin. Ez a mellben létrejövő, a tejet az emlőbimbókhoz továbbító összehúzódásokért felelős. A mellbimbóban érezhető bizsergés ennek a felszabaduló hormonnak a hatására érezhető. A szervezet előre pontosan nem tudja mennyi tejre van szüksége a megszületett kisbabának, ám a szoptatás ritmusa és intenzitása megfelelő jeleket ad ahhoz, hogy az édesanya teste alkalmazkodjon a felmerülő igényekhez.

Eleget eszik?

A napi egy-két nedves pelenka általában megbízható jele annak, hogy a gyermek megfelelő mértékben vesz magához anyatejet és a benne lévő tápanyagokat. A születés utáni enyhébb súlycsökkenés természetes, melynek oka egyfelől, hogy a kisbabák némi folyadéktöbblettel születnek, amit az első napokban adnak le, másrészt az anya tejtermelése csak a tejbelövellés után, a 3-4. napon indul be. A súlyveszteség azonban nem túl nagy, kb. 10%-os, s a gyerek súlygyarapodását is általában erről a legkisebb súlytól szokás mérni.

Bár a természet gondoskodik arról, hogy a gyermekek ne maradjanak éhen anyjuk mellén, mégis sok anya aggódik amiatt, hogy csemetéje vajon eleget eszik-e.

Megnyugtató jel, ha a kisbabának naponta legalább 6-8 nedves pelenkája van, plusz legalább kettő kakis. A kisbabák széklete általában puha, inkább folyós, színe a sárgás-zöldtől a sötétebb tónusokig sokféle lehet. Ne feledjük, hathetes kortól a székelés gyakorisága változhat.

A jól táplált kisbabák súlygyarapodása hetente átlagosan 10-12 dkg, vagy havi 45 dkg a legalacsonyabb súlyuktól számítva. Nem kell pánikba esni akkor sem, ha egyik héten kicsivel kevesebbet hízik a kisbaba és a súlygyarapodás nem egyenletes. Szintén az egészségesség jele, ha a gyermek minden 2-3 órában enni kér. Ennél ritkább is előfordulhat, ám amíg hozza a havi 45 dkg-ot, aggodalomra semmi ok. Végül, de nem utolsósorban akkor sincs ok az aggodalomra, ha a kicsi élénk és aktív, egészségesnek látszik, bőre szép és rugalmas.

A szoptatás gyakorisága

Nem kell attól sem megijedni, ha egy kisbaba nagyon gyakran szopik. A szoptatás nem csak táplálékot jelent, de az édesanyja közelségét is. Előfordulhat, hogy ismerősünk tápszert is fogyasztó kisbabája ritkábban éhezik meg, mint anyatejen fejlődő kisbabánk. Ennek az az oka, hogy az anyatej gyorsan emésztődik, a szervezet könnyebben, gyorsabban bontja le és hasznosítja tápanyagait, mint egyéb élelmiszerekét.

Idővel a szoptatás ideje le is rövidülhet. Ebben sincs semmi meglepő: a mind gyakorlottabbá váló apróságok egyre ügyesebben és hatékonyabban veszik magukhoz kedvenc élelmüket. Ha azonban az anyatej mennyisége valamilyen okból mégsem megfelelő mennyiségű, vagy a szopási ritmus változik meg nagymértékben, esetleg a kicsi hirtelen nyűgössé válik, meg kell vizsgálni a lehetséges kiváltó okokat.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés