2024. Július 25. csütörtök
Míg néhány évtizede a szoptatással kapcsolatban a szigorúan betartott háromóránkénti etetést favorizálták, addig manapság inkább a baba igényei szerinti anyatejes táplálást ajánlják az anyáknak. Egy brit kutatás szerint nem biztos, hogy helyesen.

Dr. Anne Walshaw brit háziorvos felfigyelt arra, hogy amióta az igény szerinti szoptatás elterjedtebb lett, a babák testsúlygyarapodása lelassult. Munkatársaival kutatásba kezdett, melyben egy háziorvosi praxisba tartozó, csecsemőiket kizárólag anyatejjel tápló nők vettek részt.

igény szerinti szoptatás

A 63 anya felének azt mondták, hogy gyermeküket akkor szoptassák, amikor ő igényli, és hogy a másik mellből csak akkor etessék meg ha még mindig éhesnek tűnik. A többi nő azt a tanácsot kapta, hogy a szoptatásra napközben nagyjából három óránként kerítsenek sort, illetve ha szükséges, éjszaka is, de az egyes alkalmak között legalább két óra teljen el; továbbá a babát mindkét mellből maximum tíz percig szoptassák.

12 hét után az igény szerint szoptatott gyerekek kevesebb mint felét szoptatta édesanyjuk, szemben a háromóránként táplált babákkal, akiknél az anyák több mint háromnegyede tartott ki. Az első csoportban ráadásul 6-8. hetes korukra a gyerekeknél kisebb súlygyarapodás volt megfigyelhető.

A kutatók szerint az igény szerinti szoptatás megzavarja a szervezet tejtermelését, ugyanis ha a baba túl sokáig marad a mellen, az megszakítja a tejelválasztást serkentő hormon, az oxitocin kiválasztódását. Emellett ha a babát csak az egyik mellből szoptatja az anya, és nem rakja rá a másikra is, ami pedig tele van tejjel, egy olyan fehérje termelődése indul be, ami órákra, de akár napokra is leállítja a további tejtermelődést.

Az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók megjegyzik, hogy a csecsemők több tejhez jutnak, ha a szoptatások alkalmával mindkét mellből esznek, illetve gyorsabban gyarapodnak, ha átlagosan rövidebb ideig szopnak.

A szoptatással foglalkozó szakemberek azonban nem feltétlenül értenek egyet a kutatás következtetéseivel. A BBC által megszólaltatott Janet Fyla, a bábákat tömörítő brit szakkollégium tanácsadója szerint az anyák számára gyermekük gyarapodása kell hogy irányadó legyen a szoptatásban, továbbá azt is megjegyezte, hogy a szoptatás időtartamát tekintve nem lehet általánosítani.

Hilary English szoptatási tanácsadó szerint általánosságban az igény szerinti szoptatás a legjobb, ugyanis a csecsemők tudják, hogy mennyi anyatejre van szükségük. A szakember szerint a szoptatás időtartamának korlátozása éppen hogy csökkentheti a tejelválasztást, és emiatt a gyerekek alultápláltak lehetnek.


Forrás: Vital
2008. 11. 20. (Aktualizálva - 2012. 09. 04.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés