2024. Június 17. hétfő

A hozzátáplálás mérföldkövei

hozzátáplálás, anyatej, tápszer
1 . oldal
Hogyan alakuljon az étkezések rendje? -  Találkozás az új ételekkel -  Milyen tempóban haladjunk? -  Mivel segíthetjük az új ételek bevezetését? -  Minden kezdet nehéz -  Babaétrend a hozzátáplálás idején
A féléves kor sok szempontból jelent új mérföldkövet a csecsemő életében. Ekkortól egyre több energiára és tápanyagra van szüksége, amit az anyatej önmagában már nem képes biztosítani. Megindulhat tehát az ételek és új ízek felfedezése, vagyis a hozzátáplálás, amihez a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tanácsai nyújtanak segítséget.

6 hónap viszonylagos állandóság után, fél éves kora körül a baba felfedezésre indul. Ebben az időszakban a csecsemő már nem csak forog, hanem aktívan mászik is. Általában 8-9 hónaposan már stabilan ül a járókában vagy önállóan eljátszik a szőnyegen, naponta többször körbemássza a lakást, pakol, kommunikál a saját nyelvén. Rengeteg energiára van szüksége, táplálkozásában is változásoknak kell bekövetkeznie. A kicsi szervezete 6 hónapos kortól igényel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a gyümölcsökből, főtt zöldségekből nyerhetőek, ezért 6 hónaposan a hozzátáplálást feltétlenül érdemes elkezdeni.

Minden szülő izgalommal várja, mit fog szólni a baba az első kanál friss gyümölcsléhez, a főtt zöldséghez, ugyanakkor aggódunk is: és ha nem lesz jó evő a gyermekem?

hozzátáplálás

Hogyan alakuljon az étkezések rendje?

Ebben a korban lehet és kell a napi rutinokat, így az étkezési rutinokat is kiaakítanunk, ha a későbbiekben problémamentes étkezéseket szeretnénk. Nagyon fontos, hogy a felfedezések korszakában a biztonságot adó régi szokásokat fenntartsuk, illetve újakat is alakítsunk ki, többek között a táplálkozás területén is. A csecsemő biztonságát és egészségét szolgálja, hogy az étkezések közül a reggeli és az esti anyatejes, illetve tápszeres etetést ebben az időszakban végig megtartjuk a korábbival teljesen azonos módon. Egy életre megalapozhatjuk babánk egészséges táplálkozását, ha keretet adunk a napnak, ezzel segítve őt abban, hogy zökkenőmentesen fogadja el az új ételeket.

6-12 hónapos korban az anyatej, annak hiánya esetén a tápszer továbbra is a baba fő tápláléka, fejlődésének az alapja. A legideálisabb időpont az új étel kóstolgatására a délelőtt, hiszen ilyenkor a babánk nyugodt, pihent, de ha mégis éppen délután nyugodtabb, válasszuk a későbbi a napszakot. Az a legfontosabb, hogy a mamának és a babának is a lehető legjobb legyen az időzítés.

Találkozás az új ételekkel

Ahogyan sokfélék a babák, úgy a reakciók is különbözőek lehetnek:

Nyitott baba: Minden érdekli, a kanálra egyből nyitja a száját és tudja, mit kell tennie vele. Érdeklődő baba: Érdekli az új étel, de nem tudja még a nyelvét úgy használni, hogy az ételt ne lelökje róla, mivel a nyelve még a szopáshoz van berendezkedve.
Kevésbé érdeklődő baba: Be lehet ugyan juttatni egy-két falatot, de utána elfordítja a fejét.
• Makacs baba: Van, aki csukva tartja a száját, vagy mindent kiköp, visszahány.
Felfedező baba: Legszívesebben teljesen másra használná a tányért, az ételeket, ezért ezeket meg kell vizsgálnia, inkább játszik velük, mint a szájába teszi.
Borulós baba: Nem tud még stabilan ülni az etetőszékben és a kézből állandóan kifordulna. Az autós ülést sem szereti.

Amit mindenképpen a fejünkbe kell vésnünk, az, hogy semmiképpen nem szabad erőszakkal próbálkoznunk, mert sajnos ez végső elutasítást eredményezhet. Minden babának megvan a saját tempója, alkalmazkodjunk ahhoz, hiszen fontos, hogy rossz élmények nélkül induljon el a hozzátáplálás a gyermek számára. Az új ízek bevezetése hónapokig tartó folyamat, ideális esetben eltart a baba 1 éves koráig.

Milyen tempóban haladjunk?

Azoknál a babáknál, akik nyitottak, természetesen könnyen érünk el sikert. Hamar és szívesen kóstolgatják az új ételeket, nem jelent gondot, hogy egy étkezésnek nem a megszokott menet szerint zajlik, és más ízek kerülnek az anyatej vagy tápszer mellé.

Más babákkal már nehezebb dolgunk lehet. Ne arra gondoljunk, mi mit teszünk rosszul, vagy arra, hogy a baba bosszantani akar minket. Az sem megoldás, ha készítünk gyorsan mást, mert talán az a baj, hogy nem ízlik neki. Azért, mert foga van a babának, nem feltétlenül tudja még azokat használni. Addig kell pépesítenünk az ételét, amíg meg nem tanul biztonsággal rágni. Ha semmi esetre sem eszi azt, amit 3-4 napon keresztül kínálunk, akkor félre kell az ételt tenni, és mással kell próbálkozni.

A hozzátáplálás, az új ízek megismertetése egy olyan fejlődési folyamat, ahol a szülők játékossága sokat segíthet. Azonban ha nem érünk el eredményt másfél hét alatt, akkor el kell halasztani a hozzátáplálást, amely egyelőre mind a két fél számára csak terhet jelent.

Mivel a babát nem zavarja ebben a korban az egyhangúság, sőt az adja meg neki a biztonságot, egy ételt több napig lehet próbálgatni. Amíg nem eszi meg a megfelelő mennyiséget (kb. 150g-ot) az új ételből, addig mindig kínáljuk meg anyatejjel vagy tápszerrel, mivel ez a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlen.

Akkor sem kell megijedni, ha nem sikerül a hozzátáplálást pontosan 6 hónapos korban elkezdeni. Próbáljuk meg 2 hét múlva újra, hiszen egy ilyen pici baba ennyi idő alatt is nagyon sokat fejlődik. Addig is az anyatej vagy a tápszer fedezi a tápanyagszükségletét.

hozzátáplálás

Mivel segíthetjük az új ételek bevezetését?

• Kényelmes etetőszék, amelyben a pici jól érzi magát.
• A baba számára kedves előke, legyen az akár szövet, nyakba kötős, merev, bebújós vagy ingszerű. A választék nagy, és minden babának megvan a kedvenc előkéje, adjuk rá azt!
• Több fajta kanalat lehet kapni, mégis van olyan baba, aki csak a hideg fémet szereti, mert abban meg tudja magát nézni. Egy kis játék nem árt senkinek, a jókedvű babát könnyebben kóstoltatjuk meg az új ízekkel!
• Két kanalas módszer: a szülő és a baba is kap 1-1 kanalat. Ennek lényege, hogy a baba szabadon próbálkozhat, a szülő pedig ténylegesen is jóllakatja a babát.
• Nem minden esetben kell ragaszkodni a kanálhoz. A jól fogó csecsemő szeret saját kézzel enni, és puha, főtt dolgokat elmajszolni.
• Van baba, aki a szülők ujjáról szopogatja le szívesen az első falatokat.
• Előfordul, hogy a baba nehezen hagyja ott a játékteret az evés miatt, ilyenkor nyugodtan „asztalhoz ülhet” a kedvenc mackó, kisautó is, kanalat is kaphatnak, ha a babának ettől megjön a kedve az evéshez.
• Amelyik baba nem szereti a zöldséget vagy a húst, de szereti az almát vagy más gyümölcsöt, annak lehet a gyümölcsbe keverni zöldséget vagy húst úgy és annyit, hogy ne vegye észre, így minden szükséges tápanyag bejut a szervezetébe.
• Ha nem tudja még használni a kanalat, mert folyton kinyomja az ételt a nyelvével, akkor célszerű egy kicsit lenyomni és úgy rátenni az ennivalót és a szájpadlása felé emelve kihúzni a kanalat a szájából. Így könnyebben fogja lenyelni.

Minden kezdet nehéz

Az új étel megszerettetése és elfogadtatása kihathat arra, hogy a csecsemő a későbbiekben milyen evő lesz. Fontos, hogy a következőket mindig gondoljuk át a hozzátáplálás bevezetése előtt:
• Gyermekünk legyen egészséges, amikor új étellel kínáljuk, hiszen fontos, hogy jól érezze magát az új étel kóstolásakor!
• Kerüljük a fogzás, oltás idejét, elég trauma a picinek a hirtelen jött kellemetlenség, ne tetézzük azt idegen ízek bemutatásával!
• Válasszunk nyugodt körülményeket! Otthon, szerető családi körben próbálkozzunk először, ne nyaralás, költözködés előtt vagy alatt!

Babaétrend a hozzátáplálás idején

A 6-12 hónapos korú baba étrendje a hozzátáplálást követően a következő módon áll össze:

• Napi 5-800 ml anyatej, vagy annak hiányában tápszer (ez eleinte napi 3-4 alkalom)
Gyümölcs
Zöldség
Gabona, amit legjobb formában gabonapépként tudunk kínálni
Olajok, mely főként hidegen sajtolt olíva-, napraforgó-, kukorica olaj, stb. legyen
Állati fehérje: sovány szárnyas-, sertés-, marhahús, illetve hetente egyszer fiatal állat mája adható. Hús hiányában az anyatej vagy a tápszer adja a fehérjeforrást.

 


Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés