2024. Június 17. hétfő
Mosogatás -  Fertőtlenítés
A csecsemő táplálásának ideális módja a szoptatás, ha azonban ez valamilyen ok miatt nem lehetséges, egy sereg problémával szembesülünk. Az anyatej lefejése, tárolása és az etetés számos segédeszközt igényel, a mellszívók, cumisüvegek, cumik tisztán tartása mindennapos feladattá válik. A tápszeres táplálás és hasonló problémákat okoz.

Környezetünkben számos kórokozó található, s mivel az újszülött baba immunrendszere még nem képes őt megvédeni, fokozottan kell figyelni az etető eszközök tisztán tartására.

baba, cumisüveg

Mosogatás

Először is, az anyatejjel érintkező eszközöket el kell mosogatni. Az anyatej meglehetősen zsírdús tápanyag. A zsír rátapad az eszközök falára. Először a zsírt kell eltávolítanunk, amit szappanos-vizes mosogatással tudunk elvégezni. A mosogatáshoz lehetőleg ne használjunk erős mosogatószert; az edények falára tapadt maradék a következő etetéskor az anyatejbe oldódik.

Fontos, hogy az eszközöket a használati utasításnak megfelelően szedjük szét és a lerakódott anyatejet és zsiradékot a legrejtettebb részekből is távolítsuk el! Mosogatás után folyó vízben alaposan öblítsük le a tárgyakat.

Használhatunk mosogatógépet is. Az eszközöket ilyenkor a legfelső polcra helyezzük. A mosogatógépbe helyezett egyéb edényekben lévő ételmaradék (pl. paprikás zsír) azonban tartósan elszínezheti mellszívó vagy cumisüveg alkatrészeit.

Fertőtlenítés

Mosogatással nem tudjuk elpusztítani a felületre tapadt kórokozókat, az alacsony csíraszám fenntartása az eszközök időnkénti fertőtlenítésével biztosítható. Az anyatejjel vagy tápszerrel érintkező eszközöket általában naponta egyszer elegendő fertőtleníteni.

cumisüveg, cumi, sterilizálás

A sterilizálás legbiztonságosabb módja a kifőzés, melyet az alábbiak szerint végezzünk el: Helyezzük megfelelő méretű lábasba az előzőleg elmosogatott és szétszedett eszközöket. Öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Adjunk a vízhez egy teáskanálnyi citromsavat vagy evőkanálnyi citromlét – ezzel csökkenteni tudjuk a vízkő lerakódását. Helyezzük a tűzhelyre és várjuk meg amíg forrni kezd. Hagyjuk legalább öt percig forrni. Soha ne dobjunk forró vízbe műanyag tárgyakat, mert azok a hirtelen hőmérséklet-változástól deformálódhatnak, elrepedhetnek.

A fentiekhez hasonlóan hatékony és biztonságos eljárás a forró vízgőzzel végzett fertőtlenítés. Gőzfertőtlenítés során kevés vízből forró gőzt hozunk létre. Erre a célra megfelel a kuktafazék, de a kereskedelemben kapható speciális elektromos fertőtlenítő edények, illetve a mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítő edények, zacskók is.

A mikrohullámú sütő használata során nem a mikrohullám fertőtlenít, hanem a mikrohullám energiájával létrehozott forró vízgőz! Csak olyan eszközöket szabad a mikrohullámú sütőbe helyezni, amelyek használati utasításában ezt a gyártó megengedi, vannak ugyanis olyan műanyag és gumi alkatrészek, melyek anyaga a mikróban túlhevül, megolvad.

Próbáljuk meg elkerülni a hideg fertőtlenítőszerek használatát. A mérgező vegyi anyagok maradéka az edény falára tapad, majd a következő etetéskor az anyatejbe, tápszerbe oldódik és felhalmozódik a baba szervezetében. Az elhasznált anyagot a lefolyóba öntve pedig növeljük a környezetünk szennyezettségét.


2008. 07. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés