2024. Június 18. kedd
A vörös húsok és a vassal dúsított tej fogyasztása megállíthatja kisgyermekeknél a vashiány kialakulását, állítják új-zélandi kutatók, ahol a vashiány egyre növekvő probléma: a csecsemők harmadát érinti.

A vashiány vérszegénységhez vezethet, és súlyosabb esetben az agyfejlődés folyamatát is károsan befolyásolhatja, sőt, viselkedési problémákat is okozhat – bár szerencsére ez ritka. Az Otago Egyetem kutatói azt vizsgálták, vajon a hús és a dúsított tej fogyasztása felveheti-e a küzdelmet a vashiány kialakulásával.

vashiány

A kutatók azt találták, hogy a sima tehéntej helyett adott vassal dúsított tejnek köszönhetően a vaskészletek a gyerekek szervezetében megemelkedtek, a húsfogyasztás pedig biztosította, hogy ezek a készletek nehogy ismét apadni kezdjenek. 

A csecsemőkhöz képest nagyobb eséllyel alakul ki vashiány a totyogó korú kisgyermekeknél, mivel egyrészt a növekedéshez nagyobb mennyiségű tápanyagra van szükségük, így vasszükségletük is nő. Ennek biztosítása másrészt viszont egyes esetekben nehezebb lehet azután, hogy leszoknak az anyatejről/tápszerről, és áttérnek a vegyes étrendre, mivel gyakori lehet a tehéntej túlzott, és a vasban gazdag táplálékok túl kevés fogyasztása.

A kutatók szerint a vashiány megelőzéséhez fontos a kellően változatos étrend kialakítása, amely vörös húsokat, a veszélyeztetett csoportba tartozó gyerekeknél pedig vassal dúsított tejet is tartalmaz. Utóbbiak közé a vegetáriánus, válogatós és a kis születési testsúllyal világra jött, valamint az első életévükben gyorsan növő gyerekek tartoznak.


2009. 10. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés