2024. Március 02. szombat
Az első három hónap -  Étrend
Minden nő vágya, hogy gyermeket szülhessen, s terhesség gyanúja esetén igen fontos, hogy minél hamarabb igazolódjon annak megléte. Az embrió fejlődésének korai szakaszában alakulnak ki mindazok a szervrendszerek és szervek, melyek fejlődésük e szakaszában rendkívül érzékenyek a külső bántalmakra. A terhesség első három hónapja tehát döntő fontosságú a magzat egészsége szempontjából.

A fogamzóképesség a ciklus közepén, a tüszőrepedés (ovuláció) körüli időszakban a legerőteljesebb. A petesejt megtermékenyülése után bonyolult változás kezdődik a női szervezetben. Mindenekelőtt a méhben és a méhlepényben megindul az úgynevezett HCG (humán choriogonadotropin) nevű hormon termelődése. Ez eleinte csak kisebb mértékű, ezért nem lehetséges rögtön a nemi aktust követően meghatározni a terhességet, csak akkor, ha a hormonális változás már eléri a kimutatható szintet. Ma már nagyon érzékeny tesztek kaphatóak, akár 1-10 nappal a megtermékenyülés után már kimutatják az eredményt.

terhesség

Ha a teszt terhességet jelez, akkor tanácsos minél hamarabb felkeresni a nőgyógyászt. Hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálattal észlelhető a magzat nagysága, valamint a méhen belüli megtapadása. Gyakran az ikerterhesség is igazolható. Mindezek igen fontosak a terhességi kor meghatározása szempontjából, így pontosan kiszámítható a szülés ideje.

Az első három hónap

Mivel az embrió az első három hónapban igen érzékenyen reagál a külső ártalmakra, döntő jelentőségű lehet, hogy a terhesség tervezett legyen, így tudunk felelősséggel felkészülni, és ideális körülményeket kialakítani.

Igen veszélyes a dohányzás, amit már 9 hónappal a terhesség előtt abba kell hagyni. Amint tudomásunkra jutott az örömhír, mellőzzük az alkoholfogyasztást is. Gyógyszerek szedése is veszélyes lehet, minden esetben (még egy egyszerű fájdalomcsillapítónál is) kérjük ki kezelőorvosunk véleményét. Természetesen érdemes górcső alá vetni életkörülményeinket is, ugyanis környezetünk szintén ártalmas lehet (pl. ionizáló sugárzás, röntgensugár, kemikáliák stb.). Veszélyes munkahelyen dolgozók számára is igen fontos a korai terhesség észlelése.

Étrend

Általában szükség van némi étrendi változtatásra is, ami nem azt jelenti, hogy két ember helyett kell enni. Figyeljünk különösen oda, hogy változatos, vitamindús legyen ételünk, különösen vasban, folsavban, kalciumban, magnéziumban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk.

Vannak, akiknek mindez nem okoz nehézséget, hiszen tanácsaink jobbára csak az egészséges életmódra intenek. Ám ismerve a hazai dohányzási statisztikákat, az alkohol szerepét életünkben, nem véletlen, hogy az esetek nagy részében bizony életmódváltással is jár az áldott állapot.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés