2024. Július 22. hétfő

A terhesség 9 hónapja

Terhesség, várandósság

A terhesség ezernyi kérdést vet fel a leendő szülőkben. Mikorra várható a szülés időpontja? Hogyan éljen a kismama a terhesség alatt? Egészséges lesz-e a baba?


BŐVEBBEN


Terhesség, terhes

A terhesség negyedik hetétől a magzat naponta átlagosan 1 mm-t nő. A hatodik héten hossza már másfél centiméter. A képen jól felismerhető a gerincvelő kezdeménye, a gerinchúr.


BŐVEBBEN


A terhesség harmadik hónapjában már kezd kialakulni az arc, az embrióból lassacskán magzat lesz. Ekkor kerül sor az első laboratóriumi vizsgálatokra is.

BŐVEBBEN


A kismamák számára első hallásra kissé gyorsnak tűnik a 18. hét után mért 120-160/perc szívfrekvencia, de ez normálisnak számít. A magzat egyébként 16 cm hosszú és 100 g súlyú. Ebben az időszakban történik a rendellenességek kiszűrése.

BŐVEBBEN


Terhesség

Az anya ebben hónapban kezdi érezni a magzat mozgásait. Az egészséges kismama nyugodtan folytathatja mindennapi tevékenységét, de mi a teendő, ha a terhesség alatt vérzés vagy hasi fájdalom jelentkezik?

BŐVEBBEN


Szakemberek szerint nem lenne szabad csupán a szülők kedvéért – mindenféle orvosi indok nélkül - ultrahang-felvételeket készíteni a magzat tízhetes kora előtt, ezzel ugyanis ismeretlen veszélyeknek is kitehetik a még fejlődésben levő gyermekek egészségét.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés