2024. Július 14. vasárnap
Magzatburkok -  Magzatvíz -  Köldökzsinór -  Méhlepény -  Magzatmáz
Elérkeztünk a terhesség hatodik hónapjához. Hetekben a 21.,22.,23. és 24. terhességi hétről beszélünk. Ennek az időszaknak a végére a magzat hossza 30 cm, súlya kb. 600-650 gramm. A terhes méh a köldök magasságáig ér, a has már elődomborodik. A magzat mozgását a kismama már nemcsak érzi, hanem az a hasfalon át láthatóvá, tapinthatóvá is válik.

Terhességének hatodik hónapjában az anya bőrének pigmentációja fokozódik, megjelenhetnek az arcon a terhességi foltok (cloasma gravidarum), a köldök alatt a szeméremív közepéig húzódó barna csík (linea nigra), valamint erősödik az emlőbimbó, a szeméremtest és a végbél körüli pigmentáció.

A magzat méhen belüli fejlődésének fontos elemei a magzatburkok, a magzatvíz, a köldökzsinór, a méhlepény, valamint a magzatmáz. Ismerkedjünk meg ezek jelentőségével.

Terhesség

Magzatburkok

A magzatot a méhen belül a magzatvíz és két rétegből álló burok veszi körül. A két réteg összetapad, belső felszínét amnionnak nevezzük, amelynek felszívó és kiválasztó funkciója van. Egészen a szülés megindulásáig szükséges a burkok épsége. Kóros esetben a terhesség bármelyik hetében burokrepedés következhet be, amely magzatvízcsorgáshoz vezet. Ezt idő előtti burokrepedésnek nevezzük. Következtében megnyílik a peteűr, és lehetővé válik a hüvely felőli fertőződés. Ennek a szövődménynek a megelőzésére az idő előtti burokrepedést követő 48 órán belül a terhességet igyekszünk befejezni, természetesen antibiotikumvédelem alatt.

Magzatvíz

A magzatvíz (liquor amnii) víztiszta vagy enyhén opálos, vízszerű folyadék, amelyben apró, fehér magzatmázflokkulusok (pelyhek, bolyhok) úszkálnak. A 20. terhességi hét után a magzatvíz jelentős része a köldökzsinóron és a belső magzatburok felszínén keresztül választódik ki. Hozzáadódik a magzatvízhez a 10. hét után már működő magzati vese terméke, a vizelet. A magzatvíz felszívódása szintén a belső magzatburkon keresztül történik, de jelentős mennyisége a magzati gyomorbél traktusok keresztül távozik, mivel a magzat sok vizet nyel (300-600 ml/kg/nap). Mennyisége a terhesség alatt folyamatosan növekszik, maximumát (1000-1500 ml között) a 36. terhességi hétre éri el. Az utolsó négy héten mennyisége folyamatosan csökken, a 40. hétre általában 700-1000 ml-ig. Kóros terhességre utalhatnak a magzatvíz mennyiségi változásai. A túl sok magzatvíz (polyhydramnion) anyai megbetegedésre (cukorbetegség, RHösszeférhetetlenség, vesegyulladás), ill. magzati elváltozásra utalhat (fejlődési rendellenességek közül a velőcsőzáródási rendellenességre, a magzatvíz nyelését és felszívódását akadályozó nyelőcsőelzáródásra vagy a bél fejlődésének hiányára).

24 hetes magzat (4D-ultrahang felvétel)

Ha a magzatvíz becsült mennyisége 500 ml alá csökken, oligohydramnionról beszélünk. Oka a fokozott felszívódás vagy az elégtelen termelődés lehet. Ez utóbbi állhat fenn, pl. vesefejlődési rendellenesség vagy a húgyutak elzáródása esetén. A magzatvíznek fontos szerepe van az anyagcserében; mennyisége háromóránként, elektrolittartalma pedig kb. nyolcóránként kicserélődik. Ebben a vízágyban a magzat fejlődéséhez ideális környezet van, jól mozoghat, ez óvja meg a külső mechanikai behatásoktól, nyomáskülönbségektől, hőmérsékletváltozásoktól, és a kiszáradástól.

A magzatvíz védi a köldökzsinórt a megtöréstől és összenyomódástól. Analíziséből a magzat betegségeire következtethetünk (korábban az amniocentézisnél erről részletesen szóltunk.)


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés