2022. Október 02. vasárnap
A nagyvárosi szennyezett levegő miatt akár 30 százalékkal is magasabb lehet az ott élő nőknél a koraszülés kockázata – derült ki a Kaliforniai Egyetem 100 ezer szülés adatait elemező vizsgálatából.

A Beate Ritz vezette vizsgálat eredményei szerint a városi forgalomban a járművek által kibocsátott mérgező vegyületek jelentősen károsítják a várandós anyák és magzataik egészségét. Leginkább a kibocsátott policiklusos aromás szénhidrogének, az úgynevezett PAH-vegyületek adnak okot aggodalomra. A másodlagos szennyezők közül az ammónium-nitrátot nevezte meg Ritz, mint amely nagy mértékben hozzájárul a koraszülések számának emelkedéséhez.

koraszülés, szennyezett levegő

A szennyezettségi méréseket 2004 júniusától 22 hónapon át végezték Los Angeles megyében; a vizsgálatba azokat a születéseket vették be, amelyek a levegőminőséget mérő állomások nyolc kilométeres körzetében történtek. A gyerekek egészségügyi adatait az illetékes intézményektől kapták meg a kutatók.

Az Environmental Health című szakfolyóiratban részletesen ismertetett eredmények szerint az autók kipufogógázában lévő PAH-vegyületek magas szintje 30 százalékkal növelte a koraszülések előfordulásának kockázatát. A dízelhajtású járművek által kibocsátott anyagok 10 százalékkal, az ammónium-nitrát részecskék magas szintje pedig 21 százalékkal emelte a koraszülés kockázatát.

A szennyező anyagokat nagyobb mennyiségben észlelték a tengertől távolabb, mint a partközelben és télen, mint nyáron.


Forrás: MTI
2011. 10. 10. (Aktualizálva - 2012. 07. 20.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés