2024. Július 14. vasárnap
A mérleg nyelve -  Nem hízókúra! -  Ki a koraszülött? -  Elmaradás a fejlődésben -  A koraszülés okairól -  Figyelmeztető jelek
A terhesség hetedik hónapja a 25., 26., 27. és 28. terhességi hetet jelenti. A 28. hét végére a magzat súlya kb. 1000 g, hossza mintegy 36 cm. E hónapban kb. 400 g-ot gyarapodott és 6 cm-t növekedett. Az anyával semmi különös esemény nem történik, a 28. hétre befejezõdik a terhesség középső harmada.

Jellemző, hogy a magzati test növekedése valamivel gyorsabbá válik a fej növekedéséhez képest, és így lassan kialakul a helyes és végleges test/fej arány. A testen zsírpárnák lerakódása indul el. Kifejlődik a magzati tüdőben a légzésért felelős hörgők ágazatos szerkezete, de a tüdők teljes érése csak a kihordott terhesség végére zárul le.

A magzati szemhéjnak megfelelő hártya kettéválik, és kinyílnak a szemhéjak. A baba szeme általában kék árnyalatú, végleges színe csak néhány hónapos korban alakul ki. Esetenként előfordul, hogy a baba szemének színe már néhány órával a születést követően megbarnul.

Ebben a hónapban az anyával nem történik jelentős esemény. A 28. héttel befejeződik a terhesség középső harmada. Ilyenkor a méhfenék a szegycsont és a köldök közötti távolság felénél tapintható. Kézzel jól érzékelhetőek a magzatmozgások és a magzati részek (fej, koponya, végtagok).

Rendszeressé válhatnak a fájdalmatlan méhmegkeményedések, főleg járás közben vagy a testhelyzet változásakor, emiatt azonban nem kell aggódni. A terhes nő testsúlya is rohamosan nő, a fokozott terheléstől a lábak (főleg bokában) megduzzadnak. Szűkké válik az addig kényelmes cipő, a zokni, harisnya. Javasolni szoktuk, hogy a terhes nő hordjon kényelmes cipőt, otthon járjon mezítláb, illetve pihenjen magasra helyezett lábbal.

Mivel a test folyadéktartalma megnő, fokozottabb izzadás jelentkezhet. Ebben az időben egyre gyakrabban fordul elő hátfájás, amelyen rendszeres tornával, úszással segíthetünk.

A mérleg nyelve

A terhesség alatti súlygyarapodás megítélésében az elmúlt időszakban sokat változott a szemlélet. Kezdetben úgy gondolták, hogy a terhes nőnek két ember helyett kell ennie, később pedig, hogy a terhesség alatt felszedett fölösleges kilóktól nemigen lehet megszabadulni, és ezért nem is szabad hízni a terhesség alatt. Egyik szemlélet sem helyes. A kutatások például kimutatták, hogy a súlyhiányos kismamák nagy valószínűséggel kis súlyú újszülötteket hoznak világra.

Egyénileg változó a terhesség alatti súlygyarapodás. Azt lehet mondani, hogy a terhességi időszakban átlagosan 12-13 kg súlynövekedéssel kell számolni, és szülés után átlagban 3-6 kg többletsúly marad vissza. A zsírfelesleg a terhesség ideje alatt a felső comb kerületének mérésével követhető. Ez a körfogat a terhesség során általában változatlan, mivel itt csak a terhes saját testzsírja található. Ha körfogatnövekedést észlelünk, és nem kell számolni fokozott vízvisszatartással, akkor zsírlerakódás fordult elő, vagyis hízás következett be. Viszont ha a körfogat növekedését csak az utolsó hónapban tapasztaljuk, akkor az nem fokozott hízásra, hanem fokozott vízvisszatartásra utal. Amennyiben az anya mégis úgy érzi, hogy a terhesség ideje alatt sokat hízott, ne kezdjen önálló fogyókúrába, mert ez többet árthat a magzatnak, mint ha túl sokat enne. A helyes étrend kialakításához érdemes a kezelőorvos tanácsát kikérni. Mindezeket figyelembe véve fontos a terhesrendelésen a testsúly alakulásának értékelése.

Nem hízókúra!

A hirtelen súlynövekedés vagy csökkenés bajt jelenthet. Jelentős súlygyarapodás a terhességi toxikózis (mérgezettség) egyik tünete lehet. A toxikózis a terhesség utolsó harmadának egyik legfőbb szövődménye, amelynek ismertetésére a következő hónapi történések tárgyalása során fogunk bővebben kitérni.

Jellemző a terhesség alatti súlygyarapodásra, hogy nem egyenletes. A terhes az egész súlynövekedésének negyedét a 12-20. hét között, felét a 20-30., míg a megmaradó egynegyedét a 30-38. hét között éri el. Ha a terhesség vége felé a testsúly hirtelen megemelkedik, de nem kíséri vérnyomásemelkedés és a vizeletben fehérjeürítés, akkor nincs különösebb jelentősége, terápiás beavatkozást nem igényel.

Ki a koraszülött?

A magzat életében a betöltött 28. terhességi hét fordulópontot jelent. Ha ebben a korban születik meg, akkor már életképes, vagyis alkalmas az önálló életre, de jelentős keringési és légzési zavarokkal kell számolni. Ezt az állapotot koraszülött állapotnak, a szülést pedig koraszülésnek nevezzük.

Szülészeti szempontból az a szülés minősül ilyennek, amely a betöltött 28. terhességi hét után és a betöltött 37. hét előtt fejeződik be. Statisztikai értelemben viszont azt az újszülöttet tekintik koraszülöttnek, aki 2499 g-nál kisebb súllyal születik. Előfordul, hogy a kihordott terhesség végén, a 40. héten 2499 g-nál kisebb súlyú újszülött jön a világra. Ez nem igazi koraszülött, hanem méhen belüli retardált újszülött. Ugyanakkor megesik, hogy 37. terhességi hét előtt 2499 g-nál nagyobb súlyú újszülöttek jönnek világra, s magukon hordozzák a koraszülöttség jeleit. Röviden azt lehet mondani, hogy a 37. terhességi hét előtt lezajlott olyan szülést, amelyből a koraszülöttség jeleit viselő újszülött származik, koraszülésnek nevezzük.


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés