2024. Július 14. vasárnap
Rohamos fejlődés -  Fiú vagy lány? -  Hogyan állapítható meg biztosan a terhesség?
A terhesség negyedik hetétől a magzat naponta átlagosan 1 mm-t nő. A hatodik héten hossza már másfél centiméter. A képen jól felismerhető a gerincvelő kezdeménye, a gerinchúr.

Rohamos fejlődés

A negyedik héttől az embrió naponta átlagosan 1 mm-t nő. A fejlődés felgyorsult üteme azonban jelentős egyéni ingadozást mutat, senki ne essen kétségbe, ha az elvégzett vizsgálatok során terhességének nagysága eltér az átlagértékektől.

terhesség6. hét: az embrió a magzatvízzel kitöltött magzatburokban lebeg. Hossza 1,5 cm, jól felismerhető a gerincvelő kezdeménye, a gerinchúr. Az öthetes embrió hossza kb. 10-12 mm, már jól elkülöníthető a fej és a törzs, megfigyelhető, hogy a fej aránytalanul nagyobb. Hathetes korban például a fej és a nyak együttes hossza a testhossz felét teszi ki, míg az újszülötteknél a fej már csak negyede a test hosszának. Nincs még koponyacsont, az agyhólyagok áttűnnek a finom bőrön. Az ötödik héten a végtagrügyekből fejlődésnek indulnak a lábak és karok, a hét végére már kivehető az öt kézujj. A felső végtagok általában gyorsabban növekednek, mint az alsók.

A 6-7 hetes embrió hossza már 15 mm körüli, ebben az időben alakul ki a gerincvelőt védő csigolyasor és a csontváz. A csigolyák oldalnyúlványaiból indulnak fejlődésnek a bordák, melyek előrefelé növekedve és egyesülve a mellcsonttal alkotják a mellkast. A törzsben jól látható a szív, a máj és az azokat elválasztó rekesz.

A nyolcadik hét végére az embrió hossza már 30-40 mm, minden szerve kialakult, és folytatja fejlődését. Az izomzat spontán mozgást végez, amely ultrahangvizsgálattal (UH) már kimutatható, de az anya számára még nem érezhető. Elkezdődik a májban a saját vérképzés. A gonádtelepek (amelyből később a külső nemi szervek alakulnak ki) már felismerhetők, de a magzat neme még nem állapítható meg.

Fiú vagy lány?

A kérdés a megtermékenyülés pillanatában dől el. Emlékezzünk vissza, hogy minden sejtnek 46 kromoszómája van, amelyek 23 párba rendeződnek. A 23. pár a szexkromoszómapár: nőben XX, a férfiban XY jelű. Megtermékenyülés előtt az ivarsejtek két redukciós osztódáson mennek keresztül, ennek eredményeképpen a kromoszómaállomány mindig megfeleződik. A sejtekbe a kromoszómapárok fele jut csak át. A két osztódás végére kialakul az X kromoszómát hordozó petesejt, és három, szintén X kromoszómát hordozó sarki képlet.

Férfiben az osztódások végére négy azonos nagyságú és tulajdonságú sejt keletkezik, amelyből két sejt X kromoszómát, a másik kettő pedig Y kromoszómát hordoz. Megtermékenyüléskor az X kromoszómát hordozó petesejt egyesül valamelyik hímivarsejttel. Ha a petesejt X tulajdonságú hímivarsejttel egyesül, akkor XX tulajdonságú, női nemet jelentő sejt alakul ki, ha pedig a hímivarsejt Y, akkor XY tulajdonságú, férfi nemet jelentő sejt alakul ki. A visszamaradt három X kromoszómájú sarki képlet és a három hímivarsejt elpusztul. Az osztódási folyamatot és a nem kialakulását a mellékelt ábra szemlélteti.

Hogyan állapítható meg biztosan a terhesség?

Az eltelt nyolc hét alatt a menstruáció már kétszer elmaradt. Gondoljunk arra, hogy a vérzés kimaradásának oka terhesség is lehet, ennek megállapítására már léteznek egyszerű, megbízható módszerek. E célra igénybe vehetünk terhességi gyorsteszteket is, melyekkel a vizsgálat önállóan elvégezhető, és valószínűsíthetik az állapotot. Ezek az eszközök bármely gyógyszertárban beszerezhetők, s azonos működési elven alapulnak. A terhesség alatt a nő szervezetében egy speciális hormon, humán chorion-gonadotropin (HCG) termelődik. A HCG-t a magzatburok termeli és a vizelettel választódik ki, melyből a gyorstesztek segítségével kimutatható a hormon jelenléte. A teszt érzékenységétől függően a menstruáció elmaradása után már 48-72 órával jelezheti a terhesség jelenlétét.

Kórházi körülmények között lehetőség van a HCG vérből történő kimutatására is. Ezzel a módszerrel mennyiségi meghatározás is végezhető, amelynek kóros terhességek (elhalt, méhen kívüli vagy mola terhesség) esetén van nagy jelentősége.

Ha a gyorsteszt pozitív eredménnyel járt, forduljunk szülésznőgyógyász szakorvoshoz, és szerezzünk végleges bizonyosságot a terhességről. A manuális vizsgálaton kívül szükség esetén az orvos elvégzi az ultrahangvizsgálatot is, s így biztosan megtudjuk, hogy terhesek vagyunk-e, és dönthetünk annak sorsáról.

Tudom, hogy ez a cikksorozat a megszületendő magzatok fejlődéséről szól, de úgy érzem, hogy nem lenne teljes a tájékoztatás, ha nem ejtenénk néhány szót azokról, akik a terhességüket nem kívánják megtartani. A magyar törvények lehetővé teszik, hogy minden 18. életévét betöltött nő a 12. terhességi hétig döntsön a megtartásról vagy a megszakításról. Ennél idősebb terhesség csak egészségügyi indokból mely lehet anyai vagy magzati szakítható meg. Fiatalkorúaknál szülői beleegyezéssel a 18. terhességi hétig kérvényezhető a terhesség megszakítása.

A sorozat 3. része


Szerző:

Dr. Varsányi Hajnalka
Szülész-nőgyógyász szakorvos


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés