2024. Július 23. kedd
A szőlő és a vörösbor hatóanyagainak eddig is sokféle egészségvédő hatást tulajdonítottak. Amerikai kutatók most felfedezték, hogy egy másik alkotóelem gátolja a zsírsejtek kifejlődését, amivel megelőzi az elhízást.

A zsírsejtek kifejlődése nem hirtelen esemény, hanem bonyolult folyamat. Vannak előzsírsejtek, amelyek 10 nap alatt, vagy még hosszabb időn keresztül válnak igazi zsírsejtekké. Ez az elzsírosodási folyamat az, amely fontos lehetőség a beavatkozásra.

Kee-Hong Kim, az amerikai Purdue Egyetem táplálkozástudományi intézetének tanársegédje és munkatársai a szőlő levében és más gyümölcsökben, például a földimogyoróban találtak egy biológiailag aktív anyagot, a piceatannolt. Korábban már kimutatták a rezveratrol szerepét a vörösbor szívet védő hatásában. Ez az anyag kísérletek során sokféle állat életét meghosszabbította, és a kedvező eredményt a bort mértékletesen fogyasztó emberek esetében is valószínűsítették.

 

Szőlő hízást gátol

Az amerikai munkacsoport rájött, hogy az emberben a rezveratrol piceatannolá alakul, és valószínűleg ez a hatásos védőanyag. A piceatannol az éretlen zsírsejtek inzulinreceptoraihoz kötődik, és gátolja az inzulinnak azt a funkcióját, hogy bekapcsolja azokat a géneket, amelyek folytatják az előzsírsejtek igazi zsírsejtekké történő érését. A piceatannol tehát megakadályozza azt a sejtfejlődési vonalat, amelynek során az éretlen zsírsejtek éretté válnak, és mind nagyobb zsírsejtekké híznak.

„A piceatannol megváltoztatja a gének működésének időzítését a zsír keletkezésében, illetve az inzulin szerepét, és ezzel gátolja, hogy az előzsírsejtekből érett zsírsejtek keletkezzenek – magyarázta Kim. – Piceatannol jelenlétében a zsírszövet kifejlődésének késleltetése vagy teljes gátlása észlelhető.”

A kutatók eddigi adatai sejtkultúrából származnak, amelyet elhízásos állatmodellből nyertek. Hosszú munka áll még előttük, hogy bebizonyítsák: a mechanizmus az elhízott, élő szervezetben is így működik, és a piceatannolból olyan mennyiség lehet a véráramban, hogy a kívánt hatás emberben is létrejöjjön.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés