2024. Május 23. csütörtök
A vörösborban található, antioxidáns hatású reszveratrol az ösztrogénnövekedést serkentő hatásának blokkolásával segíthet megakadályozni a mellráksejtek növekedését – állapították meg amerikai és olasz kutatók.

"A reszveratrol potenciális kezelési módszer lehet a hormonrezisztens mellráksejtek esetében" – nyilatkozta Sebastiano Ando, a Calabria Egyetem munkatársa. A szakemberk és kutatótársai ösztrogénrezisztens ráksejteket kezeltek reszveratrollal, majd megvizsgálták a sejtsorok növekedési folyamatait. Az eredmények szerint a reszveratrol jelentősen csökkenti a mellrákos sejtek terjedését, mégpedig a sejteken található ösztrogénreceptorok blokkolásával.

vörösbor, reszveratrol, mellrák

"Ezek a kutatási eredmények rendkívül ígéretesek, de semmi esetre sem jelentik azt, hogy megtaláltuk volna a mellrák ellenszerét - nyilatkozta Dr. Gerald Weissmann, a tanulmányt közlő FASEB Journal főszerkesztője. – Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a kutatások tovább folynak a természet gyógyhatású rejtett ajándékai után, amelyek reméljük, legalább olyan hasznosnak bizonyulnak, mint a reszveratrol."

A kutatást végző tudósok szerint első alkalommal sikerült bizonyítani, hogy a reszveratrol képes megakadályozni a daganat terjedését a hormonrezisztens ráksejtek osztódásának blokkolásával. Ez rendkívül nagy jelentőséggel bír, hiszen a mellrákkal kezelt nők tumorjai a legtöbb esetben idővel ellenállóvá válhatnak a hormonterápiára.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés