2021. November 27. szombat
Könnyebben tartják meg egészséges testsúlyukat azok a nők, akik naponta egy-két pohár vörösbort, sört vagy röviditalt elfogyasztanak, mint azok, akik egyáltalán nem isznak alkoholt – közölték amerikai kutatók.

A bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársai több mint 19 ezer normál testsúlyú, 39 évesnél idősebb amerikai nőt kérdeztek ki italozási szokásaikról, majd 13 éven át figyelemmel követték őket.

alkohol, hízás, nők

A megkérdezettek legtöbbje (38 százaléka) azt vallotta, hogy egy csepp alkoholt sem iszik, egyharmaduk pedig mértékletesen, azaz naponta átlagosan 5 grammnál kevesebb szeszes italt fogyasztott. 20% napi 5-15 gramm, 6% 15-30 gramm, 3% pedig 30 grammnál is több alkoholt fogyaszt. (Egy pohár ital általában 10 gramm alkoholt tartalmaz.)

A 13 éves követési periódus alatt az eredetileg normál testsúlyú nők 41 százaléka lett túlsúlyos vagy elhízott – a legkisebb eséllyel azok, akik 15-30 gramm alkoholt vettek magukhoz naponta valamilyen formában. A legtöbbet azok a nők híztak (átlagosan 3,63 kilogrammot), akik egyáltalán nem ittak alkoholt.

Lu Wang kutatásvezető szerint az alkoholt fogyasztó nők fizikailag aktívabbak voltak, mint azok, akik egyáltalán nem ittak. A szakember úgy véli, a mérsékelt alkoholfogyasztás hatására a nők több energiát égetnek el, mint amennyit az alkohollal magukhoz vesznek, ez magyarázhatja a felmérés eredményét. A kutató és társai azonban óvnak attól, hogy a nők az alkoholt használják az elhízás elleni küzdelmük eszközeként, hiszen az italozással számos egészségügyi és pszicho-szociális probléma is összefüggésbe hozható.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés