2023. Szeptember 28. csütörtök
Valaha a bőségesen étkező gazdagok vérkoleszterinje lényegesen magasabb volt, mint a szűkösebben táplálkozó alacsonyabb jövedelműeké. A hatékony koleszterincsökkentő gyógyszerek megjelenése ezt a helyzetet megfordította.

„A szív- és érrendszeri betegségek átvették a fertőző betegségek halált okozó szerepét. A korábbi évszázadokban a legtöbb ember valamilyen fertőző betegségben vesztette el életét, ma viszont a halál legfőbb oka világszerte a koszorúér-betegség vagy az agyi katasztrófa” – mutatott rá Virginia Chang és Diane Lauderdale.

magas koleszterinszint

A két kutató érdekes vizsgálatot végzett annak tisztázására, hogy a társadalmi-gazdasági helyzet miképpen befolyásolja a koszorúér-betegség keletkezésében nagy jelentőségű koleszterin szintjének alakulását.

A kutatók megvizsgálták, hogy az 1976 és 2004 közötti években az USA-ban a halálozás és az emberek anyagi helyzete miképpen függött össze a közben mind több beteg által szedett, hatásos koleszterincsökkentő sztatinkészítmények elterjedésével. Kiderült, hogy 1976-ban minden negyedik férfi LDL-koleszterin szintje magas volt, de 2004-ben ez már csak 14 százalékban fordult elő. Hasonló változást észleltek a nők esetében is.

A kedvező eredmények azonban a társadalom különböző rétegeiben nem egyformán jelentek meg. Korábban a jól táplált gazdagok koleszterinszintje volt magasabb, az időnként éhező szegényeké pedig alacsonyabb értékeken mozgott. A koleszterincsökkentő gyógyszerek bevezetése és elterjedése ezt visszájára fordította.

A sztatinkészítményeket sokkal több jómódú ember szedi folyamatosan és ezzel párhuzamosan e a társadalmi rétegben csökkent a koszorúér-betegség okozta halálozás. Az alacsony jövedelmű amerikaiak közül lényegesen kevesebb kapott ilyen kezelést és ezt a rosszabb halálozási adatok is jelezték.


Forrás: MTI
2009. 10. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés