2022. Július 04. hétfő
Évszázadokon át a gazdag családok tagjait arról lehetett megismerni, hogy jól tápláltak voltak. Ma ennek legtöbbször a fordítottja igaz, amit egy amerikai kutatás is bizonyít: e szerint a rosszabb szociális körülmények között élő családokban több az elhízott gyerek.

Susan Babey és munkatársai több mint 17 ezer kaliforniai serdülőt követtek nyomon hat éven keresztül, és megállapították, hogy a rossz anyagi helyzetben élő tizenévesek körében az elhízottság aránya még ez alatt az aránylag rövid idő alatt is jelentősen, kétszeresére nőtt meg. A jómódú gyerekek ebben az időszakban általában nem híztak. A különbség elsősorban a fiúkra volt jellemző.

elhízott, gyerek

A jelenségre ugyanezen munkacsoport tavaly megjelent tanulmánya szerint elsősorban a szülők példamutatása felelős. Például a sok cukros italt fogyasztó szülők gyerekei negyven százalékkal többször isznak ilyen italokat, mint az egészségesebb életmódot folytató családokban élők.

Azok a tizenévesek, akik azt látják, hogy szüleik naponta ötször esznek gyümölcsöt vagy zöldséget, 16 százalékkal többször teszik meg ezt maguk is, mint azok a gyerekek, akiknek otthonában ez nem mindennapos szokás.

Csaknem minden második serdülő, azaz a vizsgáltak 48 százaléka járt naponta gyorsétterembe azok közül, akiknek szülei maguk is így étkeztek. „Vizsgálataink azt jelzik, hogy a gyerekkori elhízás kezelése a szülőknél kezdődik” – írják a kutatók a dolgozat összefoglalásában, amely az American Journal of Public Health című folyóiratban jelent meg.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés