2023. December 10. vasárnap
Az árulkodó telomer -  Hét évnyi különbség
Az alsóbb szociális osztályok tagjai biológiailag idõsebbnek számítanak, mint magasabb társadalmi osztályba tartozó kortársaik – állítja egy kutatás. Az 1552 önkéntes bevonásával készült felmérés szerint az alacsonyabb szocioökonómiai státusz az öregedés folyamatát mintegy hét évvel gyorsítja fel.

A szociális és gazdasági helyzet nagy hatással van az egészségi állapotra, korábbi kutatások szerint a rosszabb státusz bizonyíthatóan – negatív irányban – összefügg bizonyos betegségek kockázatával, a gyermekhalálozással és a várható élettartammal. A jelen kutatás arra világít rá, milyen hatással van az öregedés folymatára.

öregedés biológiai kor életkor telomer

Az árulkodó telomer

Az USA- és egyesült királyságbeli kutatók a DNS telomernek nevezett szakaszát vizsgálták, melyrõl azt gondolják, hogy összefüggésben van az ember biológiai korával. A vizsgálat során a kutatók összehasonlították az önkéntes résztvevõk szociális helyzetét és a DNS-ükben található telomerek átlagos hosszát.

A telomerek a DNS-láncolatok ismétlõdõ szakaszai, melyek a kromoszómák végén találhatók, és a károsodástól óvják azokat. Az öregedés folyamán a telomerek egyre rövidebbekké válnak, és ezzel együtt egyre hajlamosabbá is a károsodásra illetve a pusztulásra – vagyis a betegségek és a halál okozóira. E tulajdonságaik miatt a telomerek hosszát bizonyos kutatásokban a biológiai öregedés meghatározására használják.

A kutatócsoport által egy korábban végzett vizsgálat szerint a rövidebb telomerhosszúság összefügg a túlsúllyal és a dohányzással, ezért a mostani kutatás során a nõi résztvevõk adatai közül figyelembe vettek olyan fontos tényezõket is, mint a testtömegindex, vagy a dohányzási és sportolási szokások. Az adatok összevetése után a kutatók azt tapasztalták, hogy a szociális helyzet és a telomerek hossza között egyértelmû összefüggés mutatható ki.

Hét évnyi különbség

A nõi résztvevõk (akiknek átlagéletkora egyébként 46 év volt) adatainak vizsgálata azt mutatta, hogy a legalacsonyab, munkásosztálybeli, és a legmagasabb, iskolázott osztálybeli nõk telomereinek hossza közti különbség hét biológiai évnek felelt meg – vagyis a társadalmi ranglétra alsóbb részén élõ nõk hét évvel számítanak idõsebbnek, mint azonos életkorú, ám társadalmilag sokkal kedvezõbb helyzetben élõ nemtársaik.

Ahhoz, hogy ellenõrizzék, mindez nem genetikai okokra vezethetõ vissza, a kutatók további vizsgálatnak vetettek alá 17, egypetéjû nõ ikerpárt, akik a kutatás idején már különbözõ szocioökonomikus körülmények közt éltek. Az eredmények megerõsítették a korábbi megfigyelést: az ikerpárok felsõbb szociális osztályban élõ tagjainál a telomerek hossza szignifikánsan hosszabb volt, mint alacsonyabb osztályban élõ testvéreiknél – ez évekre átszámítva körülbelül kilenc évet jelent.

A kutatók szerint a jelenségért az alacsonyabb szociális státusszal együtt járó stressz okolható.


Forrás: BBC News

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés