2023. December 10. vasárnap
Egy amerikai kutatás szerint az öregedés még a humorérzékre is hatással van – sajnos negatív irányban, márpedig a humor és a nevetés az egészség fontos tényezője.

idős kor humorérzék

Az USA-beli Washington Egyetem kutatói 65 éven felüliek, valamint egyetemisták körében vizsgálta azt, hogy van-e különbség a humorérzék tekintetében a két korosztály között. A Nemzetközi Neuropszichológiai Társaság szaklapjában ismertetett kutatás résztvevőinek vicceket és képregényeket kellett befejezniük: több lehetőség közül kellett kiválasztaniuk viccek poénját, illetve képregények utolsó kockáját. A viccek esetében az egyetemisták 6%-kal sikeresebben teljesítettek, a képregények megoldásában pedig 14%-kal voltak jobbak, mint az idősek.

A szerzők szerint a kor előrehaladtával romlik a rövidtávú memória, az elvont érvelés képessége, nehezebbé válik a különböző gondolatmenetek közti átjárás, márpedig ezek a kognitív területek szerepet játszanak a humor megértésében, így érthető, ha idős korban már nem minden vicc számít humorosnak, vagy nem esik le egy poén.

Dr. Chris Moulin, a BBC által megszólaltatott neuropszichológus szerint a humor fontos tényező az egészség szempontjából, mivel a nevetés fokozza a „boldogsághormonok” termelődését. Hozzátette ugyanakkor, hogy az idősek számára a mai humor valószínűleg nem számít olyan viccesnek, mint a fiataloknak, ráadásul megértése is nehezebb lehet számukra, ezért ha a kutatás során ezt nem vették figyelembe, az az eredményeket is érintheti.


Forrás: BBC
2007. 07. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés