2023. Szeptember 29. péntek
A magas koleszterinszint csökkentésére alkalmas gyógyszereket egyes betegek a mellékhatások miatt nem szedhetik, ezért esetükben a megfelelő étrend jelenthet megoldást, melynek része a vörös rizs fogyasztása.

A vörös rizs úgy készül, hogy a rizsszemeket a Monascus purpureus élesztőgombával kezelik. A kínaiak évszázadok óta használják ételek tartósítására, fűszerezésére – a pekingi kacsa is ennek köszönheti különleges színét. Leírások szerint a kínai orvoslás egy évezrede alkalmazza különféle betegségek kezelésére.

koleszterinszint, vörös, rizs

David Becker amerikai szakorvos praxisában tapasztalta, hogy azon betegeinek egy része, akik a mellékhatások miatt nem szedik a koleszterinszint csökkentésére szolgáló sztatinokat, mégis normális koleszterinszinttel bírnak. Kiderült, hogy ezek a betegek a vörös rizs fogyasztásával voltak képesek kordában tartani koleszterinszintjüket.

Becker és munkacsoportja ezért megvizsgált 62 olyan beteget, aki a sztatin okozta izomfájdalmak miatt hagytak fel a kezeléssel. A vizsgált betegek egyik fele naponta 1800 milligramm vörös rizst evett az egyébként is igen egészséges, mediterrán étrend részeként, a többiek fél éven keresztül csak a mediterrán diétát követték – vörös rizs nélkül. Valamennyien rendszeres testmozgást végeztek és relaxációs kezelést is kaptak.

A vörös rizst fogyasztó csoportba tartozó személyek „rossz” (LDL) koleszterinszintje már három hónap után jelentősen alacsonyabb lett, mint a másik csoport tagjaié.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálatban pontosan ismerték a vörös rizs adagját és minőségét, a kereskedelemben kapható ételek hatóanyag-tartalma azonban ettől eltérő lehet, ezért szerintük mielőtt általánosan használnák e rizsfajtát koleszterinszint-csökkentésre, szükséges lenne az azt tartalmazó táplálék-kiegészítők vagy bioételek összetételének pontos ellenőrzésére.


Forrás: MTI
2009. 06. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés