2021. Április 20. kedd

Egészségesebb a napi háromszori étkezés, mint az egyszerre elfogyasztott nagy ebéd, vagy vacsora – állapították meg a Beltsville-i Mezőgazdasági Kutató Szolgálat Humán Táplálkozási Kutató Központjának tudósai a Baltimore-i Nemzeti Öregedés Intézet munkatársaival közösen.


A vizsgálathoz normál súlyú, egészséges, középkorú férfi és nő önkénteseket kértek fel arra, hogy kétszer 8 héten át kövessék a megszabott diétát. Az egyik periódusban naponta háromszor kellett étkezniük, míg a másikban ugyanazt a kalóriamennyiséget – mely éppen a súlyuk fenntartásához volt elegendő – napi egyszeri étkezés során kellett elfogyasztaniuk. Ezzel a módszerrel a résztvevők a saját kontrolljukként szolgáltak.

étel, koleszterin, étkezés

A vizsgálatok eredménye szerint az egyetlen étkezés következtében számottevően emelkedett a résztvevők összkoleszterin- és „rossz” (LDL) koleszterinszintje, valamint a vérnyomása is, ahhoz képest, amikor naponta háromszor ettek.

Ezek a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosító rizikótényezők annak ellenére növekedtek, hogy a napi egy evés periódusában enyhén csökkent az önkéntesek testsúlya és zsírtömege.

Az is kiderült, hogy az egyszeri étkezés növeli a reggeli éhezési vércukorszintet, és késlelteti a szervezet inzulinra adott reakcióját. Az inzulinhormon az egyetlen a szervezetben, amely képes csökkenteni a vércukorszintet, működésének zavara esetén cukorbetegség léphet fel.


2008. 06. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés