2021. Április 20. kedd

A koleszterinszint-csökkentő sztatinkészítmények főhatásuktól független, egyéb kedvező hatásai érsebészeti beavatkozások után is érvényesülnek. Holland kutatók az Európai Szívgyógyász Kongresszuson ismertették nagy érdeklődést keltő eredményeiket.


Az Európai Unió területén évente mintegy 40 millió betegnek van szüksége valamilyen érműtétre. Ezek a korszerű beavatkozások igen biztonságosak, de mégis előfordulnak súlyos, operáció utáni szövődmények.

ér, érműtét, koleszterinszint-csökkentő

Rotterdami kutatók érműtétre váró önkénteseket kezeltek, akik a jelenlegi legkorszerűbb gyógyszereket kapták, a résztvevők felének pedig koleszterinszint-csökkentő fluvasztatint is adtak. A vizsgálat befejezése után az adatok szerint a koleszterinszint-csökkentő készítményt szedőknek 20%-kal lett alacsonyabb a koleszterinszintje.

Esetükben az érműtét utáni időszakban sokkal ritkábban fordult elő a szívizom oxigénhiányos állapota, mint az egyébként legjobb kezelésben részesülő csoportban. Még feltűnőbb volt, hogy a szívizominfarktus vagy a szívhalál kockázata 52 százalékkal lett alacsonyabb az új kezelési módszer hatására.

Számítások szerint ahhoz, hogy akár egyetlen ilyen súlyos, műtét utáni szövődményt elkerüljenek, elég 19 beteget kezelni a gyógyszerrel. A vizsgálatot vezető Don Poldermans professzor hangsúlyozta, hogy ez a különleges, kedvező hatás nem egyszerűen a vérzsírszint jó irányú befolyásolásának javára írható, hanem a gyógyszer ettől független hatásának eredménye.

A fluvasztatin nemcsak a „rossz” koleszterin szintjét vitte le, hanem az érelmeszesedés alapvető, lassú gyulladásos folyamatát is fékezte. Az érműtét utáni kisebb kockázat elsősorban ennek köszönhető. A kongresszusi előadáshoz fölkért hozzászóló, Mark E. Shelton is úgy látta: az eredmények alapján az érműtétek gyógyszerelését ezzel a sztatinnal kiegészítik.


Forrás: MTI
2008. 09. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés