2024. Június 15. szombat
A helyes életmód és étrend -  Gyógyszeres kezelés
Az ideális koleszterinszint elérése nem egyszerűen a túl magas szint csökkentését jelenti, hiszen a kétféle koleszterin egymáshoz viszonyított aránya is fontos, ezért a „rossz” (LDL) szintjének csökkentése mellett a „jó” (HDL) koleszterin szintjének növekedésére is törekedni kell.

Mivel a koleszterint egyrészt táplálékkal visszük be, másrészt szervezetünk maga is termeli, az optimális szint eléréséhez mindkét mechanizmus befolyásolására szükség lehet. Sokszor a helyes életmód és étrend betartása önmagában is jó eredményt hozhat, ám e két tényezőnek gyógyszerszedés esetén is teljesülnie kell. Mit is jelent ez pontosan?

Koleszterin normalizálása

A helyes életmód és étrend

A rendszeres, mindennapos mozgás elengedhetetlen fontosságú a kedvező koleszterinérték eléréséhez. Az ideális mozgásforma nem túl megerőltető, megdolgoztatja a szívet, kifáraszt, de nem okoz légszomjat. Erre a legalkalmasabbak az ún. aerob mozgások, pl. futás, úszás, evezés, kerékpározás, de a tempós séta és a tánc is ilyen.

A jó eredmény eléréséhez fontos, hogy a mozgást rendszeresen, legalább heti 3-4-szer, valamint minimum fél órán át végezzük. A kiválasztott sportnak meg kell felelnie egészségi állapotunknak, ezért javasolt kezelőorvosunk tanácsát kikérni, mielőtt belevágunk a sportolásba, és a fokozatosság elvét is ajánlatos figyelembe venni.

Magas koleszterinszint esetén kedvezően hat, ha megszabadulunk az esetlegesen meglévő túlsúlyunktól, amiben a megfelelő koleszterintartalmú étrend is segít. Szintén fontos tényező a dohányzás abbahagyása, és az alkoholfogyasztás normalizálása: napi egy pohár vörösbor például kifejezetten előnyösen hat a szervezetre, a mértéktelen ivászat azonban nem csak a koleszterinszintet befolyásolja negatívan.

A megfelelő étrend alapvetően növényi eredetű élelmiszerekben gazdag, és az állati eredetű táplálékok közül is a zsírszegények húsokra, tejtermékekre épít leginkább. A sovány fehér húsok mellett ajánlatos sok halat fogyasztani, az ételkészítéshez állati zsír helyett értékes növényi olajokat használni, a gabonák terén pedig a teljes kiőrlésű gabonatermékek a legideálisabbak.

Gyógyszeres kezelés

A helyes életmód önmagában sajnos nem minden esetben segít a magas koleszterinszint csökkentésében. Ilyenkor, és a már kialakult az érelmeszesedés esetén gyógyszeres kezelésre van szükség. A koleszterincsökkentő gyógyszerek leggyakoribb hatóanyagai a sztatinok, melyek a szervezet koleszterintermelő mechanizmusára hatnak. Ezeket a gyógyszereket általában egész életen keresztül kell szedni, és pozitív hatásaik ellenére a megfelelő életmódot feltétlenül be kell tartani.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés