2024. Március 05. kedd
Ha a káros hatású, ún. LDL-koleszterin szintje a normális tartományban is van, a szívroham, agyvérzés és a halál veszélye attól még ugyanúgy fennállhat. A kockázat felméréséhez kutatók szerint a gyulladásjelző anyagok szintjét is vizsgálni kell.

A CRP, azaz aC-reaktív protein egy vérből kimutatható gyulladást jelző fehérje. A houstoni Kardiovaszkuláris Betegségeket Megelőző Központ munkatársai azt vizsgálták, hogy ezek értéke mennyire használható a szív- és érrendszeri betegségek előrejelzése szempontjából.

LDL koleszterin, koleszterinszint, CRP

A kutatók az ún. JUPITER-tanulmány adataira alapozták munkájukat: ez a korábbi kutatás a koleszterincsökkentő hatású sztatinok alkalmazását vizsgálta, és bizonyította azok szív-érrendszeri betegségeket megelőző hatását. Ezúttal az nyert igazolást, hogy ez a gyógyszercsoport azok körében is hatásos a szívbetegségek megelőzésében, akik „rossz”, vagyis LDL-koleszterinszintje normális, ám emelkedett CRP-vel rendelkeznek. A kutatók átlagosan hét éven át követték a betegek állapotát Dr. Christie Ballantyne, a központ igazgatója vezetésével.

A tanulmány jelentőségét az adja, hogy az 50 feletti férfiak, illetve a 60 év feletti nők között minden ötödik emelkedett CRP-vel és normális LDL-szinttel rendelkezik. A kutatás eredménye szerint a sztatin-gyógyszerek potenciális hatásának megítélésében mind az életkort, mind a CRP-szintet figyelembe kell venni.


Forrás: Medipress
2009. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés