2021. Május 13. csütörtök

Egy meglepő kutatási eredmény szerint a „rossz” (LDL) koleszterin magas szintje nem növeli az agyérkatasztrófák egy bizonyos típusának veszélyét. Megnyugodni azonban mégsem ajánlott, az LDL-koleszterin nem lett hirtelen ártalmatlan, és úgy tűnik, egy eddig kevésbé számon tartott koleszterin is hozzájárul a stroke kialakulásához.


„Mindeddig az ún. rossz koleszterin, az LDL-koleszterin állt a stroke-veszély csökkentésének középpontjában, ám eredményeink szerint más típusú koleszterinek szorosabb összefüggést mutatnak bizonyos stroke-fajtákkal” – állítja Dr. Bruce Ovbiagele, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem Egészségügyi Központjának kutatója.

koleszterin nem-hdl stroke ischaemiás

Ovbiagele és munkatársai olyan betegek adatait elemezték, akik stroke-kal, vagy mini-stroke-kal kerültek kórházba az elmúlt négy évben. A betegek kb. ötödénél a nagyerek elmeszesedése okozta az agyérkatasztrófát. Esetükben az agy vérátáramlásának elzáródása miatt kialakuló oxigénhiány károsította az idegszöveteket – ezt hívják ischémiás stroke-nak.

A vizsgálat meglepő eredménye, hogy a rossz koleszterin egyáltalán nem növelte az ilyen jellegű agyérkatasztrófa kialakulásának esélyét, továbbá az is kiderült, nagyobb veszélyben vannak azok, akiknek a vérében emelkedett a triglicerid és a nem-HDL koleszterin szintje.

A nem-HDL típusú koleszterin se a jó, se a rossz koleszterinek csoportjába nem tartozik, de a rutin laborvizsgálatok során mérik a szintjét. Dr. Ovbiagele szerint érdemes mostantól erre a koleszterinféleségre is jobban odafigyelni kockázatbecsléskor, és természetesen az LDL-koleszterin szintjének folyamatos ellenőrzése is fontos, hiszen más típusú stroke-ok és a szívinfarktus szempontjából még mindig kiemelt jelentősége van.


Forrás: Medipress
2008. 04. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés