2021. Május 14. péntek

A rendszeres koleszterinszint-mérést általában 20 éves kortól javasolják, ám egy tanulmány szerint az örökletesen magas koleszterinszint kiszűrésére már 15 hónapos korban érdemes elvégeztetni a megfelelő vizsgálatot.


Az öröklődő, rendkívül magas koleszterinszinttel járó betegség, az ún. familiáris hiper-koleszterinémia ezerből két embert érint. A betegek LDL- (úgynevezett rossz) koleszterinjének szintje magas, ami az egyik legfontosabb kockázati tényező a szívkoszorúerek betegségeiben. A koleszterin-csökkentő kezelés segít, de a magas koleszterinszintre sok esetben nem derül fény időben, és egyelőre az is tisztázatlan, mikor is érdemes elkezdeni a szűrést.

koleszterinszint mérés gyermekkor

A londoni Barts and The London Orvosi- és Fogorvosi Egyetem munkatársai 13 tanulmány adatait elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a legmegfelelőbb időpont a szűrésre a korai gyerekkor (1-9 év között). Ekkor az esetek 88%-a kiszűrhető, míg újszülött és fiatal felnőtt korban ez az arány sokkal rosszabb.

A kutatók javaslata szerint az a legpraktikusabb, ha a szűrésre 15 hónapos korban a rutin védőoltások beadásával együtt kerül sor. Ekkor ugyanis a szülők még fogékonyak arra, hogy részt vegyenek gyermekük későbbi betegségeinek megelőzésében, és talán az egész családra kiterjedő prevenciós stratégiát is hajlandók elfogadni.

A veszélyeztetett gyermekek mellett szüleiket is meg kellene vizsgálni – szól a javaslat –, esetükben azonnal, a gyerekeknél pedig felnőttkorban lehet elkezdeni a terápiát. A megelőzési program lehetővé tenné, hogy egyszerre két generációt szűrjenek, és körükben megelőzzék a korai koszorúér-betegséget.


Forrás: Medipress
2008. 03. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés