2024. Július 21. vasárnap

Egy tanulmány szerint a szénhidrátszegény diéta sokkal hatásosabb más fogyókúráknál, és emellett a megfelelő koleszterinszint elérésében is segítséget jelent.


A Duke Egyetem kutatói szúrópróbaszerűen kiválasztott, háromféle (szénhidrátszegény, zsírszegény, mediterrán) diétát folytató emberek súlyát követték nyomon két éven keresztül. A háromféle fogyókúra közül a szénhidrátszegény diéta bizonyult a legsikeresebbnek – áll a New England Medicine Journal-ban publikált eredményekben.

szénhidrátszegény, ditéa, koleszterinszint

A zsírszegény diéta esetén sok teljes kiőrlésű gabonaféle, gyümölcs és zöldség fogyasztása javasolt; a szénhidrátszegény diétát követők sok húst, halat, csirkét, tojást, és kevés zöldséget fogyasztanak, míg a mediterrán diéta lényege a kevés fehérje és zöldség, valamint sok olívaolaj és diófélék fogyasztása.

Míg a kutatás részvevői közül a kevés zsírt fogyasztók átlagosan 3,3 kg-ot fogytak, a mediterrán diétában részt vevők pedig 4,6-ot, addig a legnagyobb súlycsökkenést a szénhidrátszegény diétát követők érték el. Ők átlagosan 5,5 kg-ot veszítettek súlyukból. Emellett az ő esetükben csökkent a koleszterinszint a legnagyobb mértékben (20%), és lett teljesen normális, míg a a zsírszegény diéta esetében ez csak 12%-ot jelentett.

„A szénhidrát mennyiségét azzal csökkentették minimálisra, hogy nem ettek tésztaféléket, kenyeret, krumplit, emiatt a szervezet inzulintermelése visszaesett, aminek következtében a koleszterinszint is alacsonyabb értékeket mutatott” – számolt be Dr. Eric Westfall.

A kutatók kiemelték, hogy a különböző diéták közül mindenkinek a neki legmegfelelőbbet kell kiválasztania, hiszen az emberek is különbözőek – például cukorbetegség esetén a legjobb a mediterrán diéta, mert az alacsonyan tartja a cukorbetegek vércukorszintjét.


Forrás: Medipress
2008. 07. 24. (Aktualizálva - 2012. 07. 31.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés