2024. Május 23. csütörtök
A génmódosított élelmiszerek új nemzedékének első képviselőjeként mutatták be japán tudósok az általuk kifejlesztett rizsfajtát, amely bejelentésük szerint egy gyakori pollenallergia ellen hatásos.

A genetikailag módosított növények első generációjánál a gyomnövényektől és kártevőktől kívánták megvédeni a terményt, majd olyan növények létrehozása volt a cél, amelyek az emberi egészség szempontjából előnyös tulajdonságokkal bírnak. Ilyenek a tápanyagokban – például vitaminokban, ásványi anyagokban, gyógyhatású szerekben vagy akár vakcinában – gazdagabb zöldségek és gabonák.

rizs, allergia

A transzgénikus élelmiszerek első nemzedéke óta zajlik azonban a vita, hogy vajon biztonságosak-e az ember és környezete számára ezek a biotechnológiai eljárással módosított növények.

Takajava Fumio és kollégái az új rizst egy Japánban elterjedt cédrusfajta pollenje által kiváltott allergia kifejlődése ellen tervezték, mivel az egészségügyi probléma már a japán lakosság 20 százalékát érinti – számol be róla a LiveScience című amerikai tudományos portál.

A laboratóriumi vizsgálatokban transzgénikus és hagyományos fajtából készített párolt rizst etettek majmokkal 26 héten át minden nap. A kísérlet végén az állatoknak semmiféle egészségügyi problémájuk nem volt, ami azt jelzi, hogy az allergia-ellenes rizs fogyasztása biztonságos lehet – vélik a kutatók.

Piacra kerülése előtt természetesen további, hosszabb távú vizsgálatokat végeznek a genetikailag módosított rizzsel.


Forrás: MTI
2009. 06. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés