2024. Július 16. kedd
1 . oldal
A libidó csökkenése, mely főleg a menopauza után érinti a nőket, komoly következményekkel járhat: egy tanulmány szerint növelheti a depresszió és a memóriaproblémák, illetve bizonyos fizikai tünetek, például a hátfájás kialakulásának valószínűségét.

A tanulmány alapján azon nők, akik az úgynevezett hipoaktív nemi vágy rendellenesség (HSDD – hypoactive sexual desire disorder), vagyis a nemi vágy csökkenése illetve megszűnése miatt szenvednek, rosszabb egészségi és életminőségi állapotról számoltak be, mint azok, akiket az állapot nem érint. A kutatók szerint HSDD-s nők olyan kóros fizikai és lelki állapotoktól szenvednek, amik hasonlóak lehetnek más krónikus betegségekben – magas vérnyomás, cukorbetegség, idült ízületi gyulladás, asztma – szenvedők problémáihoz.

libidó, menopauza, nemi vágy

„Kutatásaink kimutatták, hogy a HSDD fontos klinikai probléma, és nem csak az öregedési folyamat természetes velejárója – mondta Dr. Andrea K. Biddle. Az érintett nők olyan egészségügyi problémákkal szembesülnek, mint azok, akiknek valamilyen komoly krónikus betegségük van.”

A HSDD meghatározása a szexuális vágy teljes és tartós hiánya, mely stresszt és kapcsolatteremtési nehézségeket okoz. Tanulmányok kimutatták, hogy az Egyesült Államok női lakosságának 9-26%-a szenved a rendellenességtől, koruktól és menopauzális állapotuktól függően.

A tanulmányt telefonos interjúkra alapozták, mely során 1189 menopauza után lévő nőt kérdeztek ki, meghatározott szempontok alapján. Az eredmények szerint az érintett nők nagyobb valószínűséggel voltak depressziósak, vagy elégedetlenek családi életükkel, szexuális partnerükkel. Azon nők, akik petefészek-eltávolító műtét miatt kerültek a menopauza állapotába, sokkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek az állapottól, mint azon nők, akik természetes úton jutottak el a menopauzáig.


Forrás: Medipress
2009. 01. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés