2024. Július 16. kedd
Miért hagy alább a szexuális vágy? -  A férfiak is változnak
Ifjú korában az ember hajlamos a szerelmet és a testi vágyakat saját korosztálya kiváltságának tekinteni, pedig a kiegyensúlyozott párkapcsolatra és az intimitásra való igény egyáltalán nem korfüggő, bár idővel megváltoznak a preferenciák. Igaz, hogy a klimatériummal járó testi változások negatív hatással vannak a szexuális életre is, ez azonban kezelhető probléma.

Az idő sok dolgot tesz nemessé, így van ez a szexualitással is: a tapasztalt ember jól ismeri saját testét és vágyait, nem befolyásolják gátlások és tévhitek, ráadásul már nem az azonnali kielégülést keresi, sokkal inkább képes és hajlandó párjára odafigyelni, így a szex idővel egyre jobbá válik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok a felmérések, melyek eredményei szerint még a 80-as, 90-es éveikben járó párok is élnek nemi életet, igaz, sokkal ritkábban, mint gyerekeik-unokáik, de élnek, és ezek szerint örömüket lelik benne.

idős pár, szex, klimax, andropauza

Ebben fontos tényező az is, hogy a menopauza után a teherbeesés veszélye már nem reális lehetőség, így nem kell törődni a fogamzásgátlással. Ez azonban azzal a veszéllyel is járhat, hogy a nemi betegségek elleni védekezésről egyszerűen megfeledkeznek az érintettek. Az USA-ban mind több idős körében diagnosztizálnak HIV-fertőzést, mivel egyszerűen keveset tudnak a nemi úton terjedő betegségekről, ezért az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy figyelmüket felhívják a védekezés fontosságára.

Miért hagy alább a szexuális vágy?

A kor előrehaladtával a minőség nem véletlenül kerül előtérbe a mennyiség kárára a szexualitásban, a változó kor fizikai és hormonális folyamatai ugyanis mindkét nemnél drasztikus változásokat okoznak.

A nőknél a sejtek öregedése és a hormontermelés csökkenése hatással van a nemi szervekre: a hüvely nyálkahártyája elvékonyodik, szárazzá válik, emiatt az aktus fájdalmassá válhat. A hüvelyizomzat megrenyhül, csakúgy, mint a medencefenéki izmok, ami miatt a méh előreeshet és vizeletinkontinencia léphet fel; továbbá a húgyúti fertőzések is gyakoribbak ilyenkor. Mindezek azonban ellensúlyozható változások: a hüvelyszárazságot síkosító krémek segítségével lehet megszüntetni, a hüvelyi és alhasi izmok általános állapotát pedig kitűnően erősíti a rendszeresen végzett intimtorna, és a szex. A hormonális és testi változások kihatnak a pszichére is: a hőhullámok és az ingadozó kedélyállapot mellett nehéz lehet elfogadni, hogy az ember teste és egész életvitele megváltozik, hogy általános erőnléte, életereje és -kedve összességében csökken, nem véletlen tehát, hogy a szexuális kedv is megváltozik.

A férfiak is változnak

Bár kevesebbet hallani róla, tény, hogy a klimax nem csak a nőket érinti, 50 éves kor táján a férfiaknál is ugyanúgy végbemennek hormonális és fizikai változások, amit összességében az andropauza elnevezéssel illetnek. A szervezetben csökken a férfi nemi hormonok szintje, a nemi vágy is alábbhagy, és gyakorivá válhatnak a potenciazavarok. Utóbbiak gyógyszeresen kezelhetők, és azt is jó tudni, hogy a sportolás és a szex emeli a tesztoszteronszintet, ami segít a férfiasság minél további megtartásában.

A klimax változásai sok frusztrációt okozhatnak, a férfiaknál a merevedési problémák, a nőknél a fájdalmas aktus okozta kudarcélmények elvehetik a párok kedvét, és sokan inkább lemondanak a szexualitásról. Pedig a cikk elején felsorolt pozitívumok mindezek ellenére érvényesek. Kellő türelemmel, odafigyeléssel, fittségünk megtartásával, és annak elfogadásával, hogy a jó szex nem csak a lepedőn végzett akrobatikus mutatványokat, de simogatást, csókolózást és pettinget is jelent, életünk végéig örömteli szexuális életet élhetünk.


Szerző: Zsadon Sára

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés