2024. Június 17. hétfő
Az, hogy kinek milyen az anyagcseréje, nemcsak azzal függ össze, hogy mennyit mozog, de a személyiségére és a szexuális étvágyára is kihat – állítják kutatók, egyszersmind magyarázatot adva a sportőrültekről és a fizikailag inaktív emberekről elterjedt sztereotípiákra.

Dr. Peter Biro, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa szerint a magatartás és az anyagcsere összefüggéseit rovarokon, madarakon és más állatokon vizsgáló tanulmányokból megállapítható, hogy a több mozgás nagyobb libidóval, valamint agresszív, szociálisan domináns magatartásformával társulhat.

testmozgás, anyagcsere, libidó

Kutatások során megfigyelték, hogy a fogságban élő állatok, amennyiben korlátlan étel áll a rendelkezésükre, nem takarékoskodnak energiáikkal: az egerek órákat töltenek a forgókerékben futással, mások az állatkertben folyamatosan fel-alá járnak. Mivel az ételért nem kell megdolgozniuk, Biro szerint felmerül a kérdés, hogy miért is „edzenek” ezek az állatok. A közelmúltban végzett kutatások szerint ez a magatartás, és ezáltal a személyiség összefügg az anyagcsere egyéni jellegzetességeivel.

„Van aki a sült krumpliért, van aki a sportért és a testmozgásért van oda” – magyarázza Dr. Biro – Az atléta típusról gyakran asszociálunk agresszív, vagy szociálisan nyitott személyre, míg a lustábbakat inkább szociálisan félszeg, vagy engedelmes tulajdonsággal ruházzuk fel. Ugyan ezek általánosítások, a legtöbb ember mégis egyetért ezekkel az ítéletekkel.”

Chris Jones, a londoni Nuffield Health szakembere szerint ebben a megfigyelésben nincs semmi meglepő, ugyanis ismert tény, hogy a tesztoszteron és az adrenalin mind nőknél, mind férfiaknál növeli a libidót. A rendszeres testmozgás pedig pont ezen hormonok szintjét emeli, és akár megoldást is jelenthet az alacsony szexuális étvágy növelésére.


Forrás: Medipress
2010. 10. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés