2024. Május 18. szombat
Tünetek és okok -  Kezelés és megelőzés
A herpeszvírus-fertőzés sajnos egész életre szól. Még ha a tünetek csak ritkán is alakulnak ki, az ajakherpesz kialakulása napokra megkeserítheti az érintettek életét, nem csak azért, mert kellemetlen tünetekkel jár, hanem mert a jól látható helyen díszelgő kiütés miatt szégyellnek munkába, közösségbe menni.

Az ajakherpeszt az ún. Herpes simpex vírus 1 (HSV-1) okozza, amelynek „közeli rokona”, a HSV-2 vírus a nemi szerveken okoz herpeszt. Mindkét vírus közös tulajdonsága, hogy az első fertőzés után képesek évekig, akár évtizedekig megbújni a szervezetben, majd különböző hatásokra az idegpályákon vándorolva eljutni a bőr és a nyálkahártyák felszínére, ahol a sokak számára ismert tüneteket okozzák. Ritkább és szerencsésebb eset az, amikor valaki szervezetében a vírus bár kimutatható, maga a herpesz mégsem alakul ki.

Carbosan gél a herpesz tüneteinek enyhítésére >>

ajakherpesz

Tünetek és okok

A herpesz kiújulásának oka nem mindig ismert pontosan, de sok beteg már előre számíthat a csúnya sebre, ha betegség vagy stressz miatt az immunrendszere legyengül. Emellett a herpesz megjelenésének ismert kiváltó okai közé tartozik még a menstruáció, a lázas betegség, az UV-sugárzás, de a pszichés megterhelés, illetve egyes gyógyszerek és élelmiszerek is ide sorolhatók. Előfordul, hogy a herpesz megjelenése nem köthető egy ilyen tényezőhöz sem.

Az ajakherpeszt kiváltó vírus sokszor még csecsemő- vagy gyermekkorban kerül a szervezetbe. Az első fertőzés a szájüregben okoz nagyobb sebeket és gyulladást, illetve lázat, levertséget és nyirokcsomó-duzzanatot. Az elsődleges fertőzést gyermekkorban sok esetben enyhe lefolyása, illetve más betegségnek, vírusfertőzések vagy a fogzásnak tulajdonított tünetei miatt nem is ismerik fel. Felnőtteknél az első fertőzés általában súlyosabb lezajlású.

A vírus a következő alkalmakkor már többnyire csak az ajkakon okoz tüneteket, de ritkán a fertőzés a szájpadlást is érintheti, és ha fertőzött kézzel megérintik, a szemre és a nemi szervekre is átterjedhet.

Ahogy az addig rejtőzködő vírus a bőrben lévő idegsejtekbe jut, gyulladást okoz, ami miatt az ajkak szélén, a szájzugban, vagy az orr környékén égő, viszkető érzés alakul ki. Később piros duzzanat, majd apró, folyadékkal telt hólyagok alakulnak ki, amelyek egy csoportokat alkotnak. Ezek később felszakadnak, csúnya, gennyes, hámhiányos sebet hagyva maguk után, amelyek lassacskán maguktól is teljesen begyógyulnak, leszáradnak. A fertőzést hőemelkedés vagy láz, nyirokcsomó-duzzanat is kísérheti.

A herpeszvírus a testnedvek révén, bőrkontaktussal vagy cseppfertőzéssel terjed, például puszilkodás, közös pohár vagy evőeszköz, borotva használatával.

Carbosan gél a herpesz tüneteinek enyhítésére >>

Kezelés és megelőzés

A fertőzés általában egy-két hét alatt zajlik le, és a herpesz magától is eltűnik. Orvoshoz többnyire nem kell vele fordulni, de súlyosan legyengült immunrendszerű betegeknél (pl. HIV-fertőzötteknél vagy kemoterápián átesetteknél) komoly gondokat okozhat.

Ha a herpeszvírusok egyszer már megtelepedtek a szervezetben, nem lehet tőlük megszabadulni, és a tünetek fellángolását segítő tényezőket – stressz, betegség – sem könnyű elkerülni. A fertőzés átadásának érdekében törekedni kell az alapvető higiénés szabályok betartásához: kerülni a közös törölköző, borotva, pohár és evőeszközök használatát. A fertőzés kiújulását segítheti az addig használt fogkefe fertőtlenítése vagy cseréje.

Az elsődleges fertőzés célja a tünetek enyhítése helyi hatású érzéstelenítő készítményekkel (pl. szájöblítőkkel, ecsetelőkkel). A másodlagos, rendszeresen kiújuló herpesz kezelése lehetséges egyrészt az égő, viszkető érzés és a fájdalom csökkentésére alkalmas krémek, ecsetelők segítségével. Másik lehetőségként szóba jöhetnek vírusellenes készítmények, amelyek képesek lerövidíteni a fertőzés lefolyását és meggyorsítani a gyógyulást, ugyanakkor leginkább akkor hatásosak, ha alkalmazásukat már a hólyagok kialakulása előtt megkezdik.

Carbosan gél

A Carbosan gél ajakfájdalmak – pl. láz, herpeszvírus, erős napsugárzás okozta gyulladás és szájnyálkahártya-fekély vagy afta tünetek – enyhítésére, kezelésére szolgáló készítmény. Gyorsan csökkenti a fájdalmat, segíti a természetes gyógyulást.

Megnézem CARBOSAN gélt >>

 Szponzorált tartalom

 


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés