2024. Május 22. szerda
Megfelelő szájhigiéné -  A sérülések elkerülése -  Az irritáló anyagok kerülése -  Mikor forduljunk vele orvoshoz? -  Carbosan gél
Az afta kialakulásának pontos oka ismeretlen, de sok hajlamosító tényezőről tudni, amelyek elősegíti a megjelenésüket. A szájban lévő kellemetlen fekélyes sebek megelőzésére sajnos nincs biztos recept, de néhány tipp betartása talán segíthet.

Megfelelő szájhigiéné

Az afták rendszeres megjelenése összefüggésben lehet a szájüregben lévő egyéb gyulladással, fertőzéssel, például a fogínygyulladással, ami más betegségek kialakulását is elősegítheti. A fertőzést okozó baktériumok szaporodását a szuvas fogak és a fogkő nagyban elősegítik. A megfelelő szájhigiéné, azaz a napi 2-3-szori alapos fogmosás és a fogselyem gyakori használata mellett a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is fontos ahhoz, hogy elkerüljük a komolyabb problémákat, és talán az aftákat is.

Afta2

Carbosan gél az afta tüneteinek enyítésére>>

A sérülések elkerülése

Sokaknál az afták megjelenése a szájban kialakult sérüléshez köthető, amit a fogkefe, a fogszabályozó, a letört fogak és fogtömések, a rosszul illeszkedő fogak vagy fogpótlások okozhatnak. Az utóbbiakat a fogorvos segíthet korrigálni, mi magunk pedig annyit tehetünk, hogy éles, durva felületű tárgyat nem teszünk a szánkba, és fogmosáskor finomabb mozdulatokkal sikáljuk a fogunkat, így kisebb eséllyel sértjük fel a száj nyálkahártyáját. Használjunk puha sörtéjű fogkefét.
Ha az afta már kialakult, a fogmosás is fájdalmassá válik, ugyanakkor a szájüreg tisztán tartása ilyenkor még fontosabb – ha az érintett területeket el is kerüljük a fogkefével, a fogmosást ne blicceljük el, és használjunk fertőtlenítő hatású szájöblítő szereket. A rágógumizást is jobb ilyenkor kerülni.

Carbosan gél az afta tüneteinek enyítésére>>

 

Az irritáló anyagok kerülése

A dohányzás, az alkohol és a fűszeres ételek irritálják a szájnyálkahártyát, és elősegíthetik az afták kialakulását, illetve még fájdalmasabbá tehetik őket, de van, aki például a paradicsomra érzékeny ilyenkor. Ezek kerülése segítheti az afták megelőzését és gyógyulását.

Mikor forduljunk vele orvoshoz?

•Ha szokatlanul nagy sebek alakultak ki.

• Ha az afták terjeszkednek.
• Ha három hétnél tovább tartanak.
• Ha minden óvintézkedés és kezelés ellenére is fájdalmasak.
• Ha nehézséget okoz elegendő folyadékot inni – különösen gyerekeknél.
• Ha az afta magas lázzal jár.

Carbosan gél

 

A Carbosan gél ajakfájdalmak – pl. láz, herpeszvírus, erős napsugárzás okozta gyulladás és szájnyálkahártya-fekély vagy afta tünetek – enyhítésére, kezelésére szolgáló készítmény. Gyorsan csökkenti a fájdalmat, segíti a természetes gyógyulást.

Megnézem CARBOSAN gélt >> 

 Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés