2024. Június 24. hétfő

A szájnyálkahártya problémái

Afta teaser

Az emberek több mint a fele legalább egyszer találkozik az élete során az afta kellemetlen tüneteivel. A szájban megjelenő fájdalmas, fekélyszerű megbetegedés pontos oka nem ismert. Hogyan csillapítsuk a tüneteket?


BŐVEBBEN


Afta

A szájban, a nyelven jelentkező tűszúrásnyi, vagy akár érem nagyságú seb sokunknak okoz hosszabb-rövidebb ideig kellemetlenséget: ez a szájnyálkahártya fekélyszerű elváltozása, az afta.


BŐVEBBEN


Herpesz1 teaser

Fájdalmas, apró, nedvedző sebek jelentek meg a szája szélén? Az arra hajlamosak tapasztalhatják, hogy a tűző nyári napokon ezeknek a kellemetlenségeknek megnő az esélye. Ajaksebet leggyakrabban herpeszvírus okoz, de több más ok is lehet a háttérben.


BŐVEBBEN


Herpesz3 teaser

Először csak egy kis viszketést érzünk, szinte oda sem figyelünk rá, aztán jön az ismert égető érzés, majd a hólyagok. Egyes adatok szerint a herpeszvírust a felnőtt lakosság 80-90%-a magában hordozza.


BŐVEBBEN


Láz teaser

Miután a koronavírus fertőzöttség egyik jellemző tünete a láz (sőt olykor igen magas láz), ezért tisztában kell lennünk a lázcsillapítás mikéntjével. Gyógyszerekkel, hűtőfürdővel hatásosan csillapíthatjuk a lázat, de most mindenképpen hívjuk a háziorvost, ha magas lázat, hasmenést, légzési nehézséget, torokfájást, légszomjat is tapasztalunk.


BŐVEBBEN


Afta2 teaser

Az afta kialakulásának pontos oka ismeretlen, de sok hajlamosító tényezőről tudni, amelyek elősegíti a megjelenésüket. A szájban lévő kellemetlen fekélyes sebek megelőzésére sajnos nincs biztos recept, de néhány tipp betartása talán segíthet.


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés