2024. Június 23. vasárnap
Az ajakherpesz tünetei -  Hogyan kezeljük?
Fájdalmas, apró, nedvedző sebek jelentek meg a szája szélén? Az arra hajlamosak tapasztalhatják, hogy a tűző nyári napokon ezeknek a kellemetlenségeknek megnő az esélye. Ajaksebet leggyakrabban herpeszvírus okoz, de több más ok is lehet a háttérben.

A szájnyálkahártyán kialakuló sebet több, a nyálkahártyát irritáló anyag, körülmény (citrusfélék, dió, csokoládé, stb.) is kiválthatja, leggyakrabban mégis a herpes simplex vírus (HSV) fertőzés kiújulásának következménye. Ennek a vírusnak több válfaja van, amelyek nemcsak a szájüreg nyálkahártyáját, hanem a nemi szerveket is megfertőzhetik. A HSV különleges tulajdonsága, hogy az elsődleges fertőzés lezajlása után megbújik az idegsejtek dúcaiban, de alkalmankénti aktivizálódására a továbbiakban bármikor számítani lehet. Ilyenkor valamilyen, a szervezetet ért behatásra az idegsejtek nyúlványain keresztül a bőr felszínére vándorol a kórokozó, és ott idézi elő a kellemetlen tüneteket. A herpesz kiújulása leginkább olyankor fordul elő, amikor a szervezet immunvédelme valamiért átmenetileg csökken, megbetegedések, fertőzések, allergia esetén, esetleg gyógyszerek mellékhatásaként, de fokozott stresszel járó élethelyzetekben, illetve a hormonműködés ideiglenes változásával együtt járó életszakaszokban (például menstruáció, terhesség) is megfigyelték. Jó tudni, hogy erős napfény hatására is kiújulhat a herpeszfertőzés, ezért akinél valaha is előfordult már herpesz, okosan teszi, ha ajkát fényvédő krémmel gondosan óvja, és elővigyázatosságból betesz az útipatikájába herpeszellenes krémet is.

Herpesz1

 

Az ajakherpesz tünetei

Az érintettek többnyire már a látható tünetek megjelenése előtt érzik a herpesz közeledtét: az ajak szélén feszülő, bizsergő, égő érzés, viszketés jelentkezik, majd bőrpírral körülvett, folyadékkak telt hólyagocskák jelennek meg, amelyek kifakadása után fájdalmas, nedvedző, néha enyhén vérző hámsérülés seb marad, majd pörkösödési folyamat kezdődik, a hólyagok helyén sárgás-fehér pörkös sebek alakulnak ki. A herpesz teljes kialakulása 8-10 nap alatt zajlik le, a seb maradéktalan gyógyulása több hétre is elhúzódhat, és a helye sokáig érzékeny marad. A betegek egy részének a többszöri kiújulás után látható sebhely is marad a bőrén.

Hogyan kezeljük?

Az ajakherpesz az érintett egyéb bőrfelületeire, nyálkahártyájára is átterjedhet, ezért nagyon vigyázni kell, hogy a beteg ne tapogassa a sebet, ne nyúljon az esetleg fertőzött kezével a szemébe vagy a kontaktlencséjéhez, stb. A herpesz fertőző, különösen az első napokban kerülje az érintkezést, a puszikat, de még a családtagokkal közösen használt törülközőt, ágyneműt stb. is okosabb elkülöníteni, fertőtleníteni. A herpeszes seb érintése, vagy kezelése után nagyon alaposan mosson kezet! Normális körülmények között az ajkon lévő herpesz a helyi kezeléssel, a vény nélkül is kapható herpeszellenes krémekkel 1-3 hét alatt gyógyul. Súlyosabb esetekben a helyi kezelés mellett aciclovir hatóanyag-tartalmú tabletta alkalmazása is szükségessé válhat. Amennyiben a gyógyulás elhúzódik, vagy a száj nyálkahártyáján lévő fekély ennél hosszabb ideig fennáll, orvoshoz kell fordulni, mert ekkor felülfertőzés valószínűsíthető. Nyáron érdemes gondolni arra is, hogy az erős napfény nemcsak a herpesz kiújulását segíti elő, hanem a tüneteket is súlyosbítja, így az első tünetek jelentkezésétől kezdve a teljes gyógyulásig védeni kell az arcot megfelelő hatékonyságú naptejjel, illetve az ajkakat rendszeres időközönként be kell kenni a herpeszellenes krémmel.

 


Szerző: Kiss Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés