2024. Június 25. kedd
Helyi kezelésre: Carbosan gél -  Mikor kell orvoshoz fordulni?
Az emberek több mint a fele legalább egyszer találkozik az élete során az afta kellemetlen tüneteivel. A szájban megjelenő fájdalmas, fekélyszerű megbetegedés pontos oka nem ismert. Hogyan csillapítsuk a tüneteket?

Az afta a száj nyálkahártya leggyakoribb betegsége, a száj belsejében, a nyelven, a pofa belső részén, a szájpadláson, az ajkakon vagy az ínyen jelenik meg. Sárgásfehér vagy szürke színű, gyulladt, fájó, égő fekélyesedés. Lehet apró gombostűnyi, de elérheti az 1 cm-es átmérőt, vagy akár még annál is nagyobb lehet. Rendkívül zavaró a táplálkozásban, a beszédben, a fogmosásban és társas kapcsolatok felhőtlen megélésében. Szerencsés esetben csak egyszer jelentkezik, jellemzőbb azonban, hogy visszatérő probléma.

Afta carbosan

Carbosan gél az afta tüneteinek enyhítésére >>

A tünetek első megjelenését gyakran a nyálkahártya sérülése előzi meg, például egy rossz fog, elmozduló protézis, savas, csípős, irritáló ételek (citrusfélék, paradicsom, eper) fogyasztása. Immunrendszeri problémák, a szájhigiéne hiánya, helytelen táplálkozás, vagy betegségek során kialakult hiányállapotok (vas-, folsav-, cink- és B12-vitaminhiány) illetve stresszes állapot is kiválthatja. A háttérben meglapulhatnak kórokozók, egyéb betegségek, hormonális elváltozás illetve genetikai tényezők is.

Helyi kezelésre: Carbosan gél

Gyógyítás alatt főként tüneti kezelést, fájdalomcsillapítást, gyulladáscsökkentést értünk. Az afta általában magától is elmúlik néhány nap vagy egy-két hét alatt, a vele járó fájdalom és gyulladás azonban helyi kezeléssel enyhíthető.

Lerövidíthetjük a szenvedést, ha a tünetek megjelenésekor Carbosan gélt használunk. A Carbosan gél nem csak a keletkezett fekélyek gyógyulását és enyhíti afta tüneteit, hanem egyéb ajakfájdalmak (pl. herpeszvírus, a láz, erős napsugárzás okozta gyulladás és szájnyálkahártya-fekély) kezelésére is szolgáló készítmény. Gyorsan csökkenti a fájdalmat, segíti a természetes gyógyulást.

 

A fokozott szájápolás a legfontosabb teendő, de helyre kell állítani a száj természetes állapotát, a rossz fogakat betömni vagy eltávolítani, illetve megfelelő fogpótlásról gondoskodni. A tünetek megléte alatt kerülni kell a kemény és az irritáló ételek, például a chipsek és csípős, savas ételek fogyasztását. Érdemes puha sörtéjű fogkefére váltani, illetve fogkrémet cserélni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

• ha 10 nap után sem tapasztalunk javulást

• a fájdalom fokozódik,

• ha nem múlik a nyelési nehézség, illetve magas láz esetén

• ha az afták száma nő, vagy méretük nagyobb lesz,

Szponzorált tartalom

Szerző: Józsa Ildikó
2021. 04. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés