2024. Május 18. szombat
Lázcsillapítás gyógyszerekkel -  Hűtőfürdő -  Carbosan gél -  Pótoljuk a folyadékot!
Miután a koronavírus fertőzöttség egyik jellemző tünete a láz (sőt olykor igen magas láz), ezért tisztában kell lennünk a lázcsillapítás mikéntjével. Gyógyszerekkel, hűtőfürdővel hatásosan csillapíthatjuk a lázat, de most mindenképpen hívjuk a háziorvost, ha magas lázat, hasmenést, légzési nehézséget, torokfájást, légszomjat is tapasztalunk.

Mi a magyarázata annak, hogy betegség esetén a láz általában akkor is visszatér, ha csillapítjuk? Az egészséges test hőmérséklete hónaljban mérve maximum 37ºC. A szervezet hőszabályozó központja ezt az értéket csak akkor növeli, ha jó oka van erre. Mivel a magasabb testhőmérséklet a szervezetet megtámadó kórokozók szaporodására kedvezőtlenül, míg az immunrendszer működésére kedvezően hat, egy-egy ilyen támadás esetén a láz megfelelő válasz lehet. Általában láznak nevezzük a testhőmérséklet 1ºC-kal történő emelkedését. 38ºC-ig „gyógyító lázról”, 38-39 között mérsékelt lázról, 39-40,5 között magas lázról, 40,5 felett pedig idegen szóval hiperpirexiáról beszélünk. Mivel lázasodás általában önmagát szabályzó és korlátozó folyamat, és a szervezet védekezőrendszere 37,5 fok körül a legaktívabb, ezért a mérsékelt, a szervezetet nem túlságosan terhelő láz csillapítása szükségtelen. A lázgörcsre érzékeny emberek, keringési zavarokban szenvedők, a legyengült betegek, a cukorbetegek, az agyi organikus betegségben szenvedők és az állapotos nők esetében azonban már az enyhe láz csillapítása is fontos. Magas láz esetén növekszik a szervezet oxigénigénye, ami komolyan igénybe veszi a szívet és a keringési rendszert. Emellett a gyorsabb anyagcsere folyamatok miatt a szervezet energiaraktárai hamar kiürülnek, s a test erejét veszti. Ezért a magas lázat minden esetben csillapítani kell!

Láz

Lázcsillapítás gyógyszerekkel

A lázcsillapítók különböző gyógyszerformátumokban kaphatók: kúp, szirup, tabletta, pezsgőtabletta, injekció, melyek közül lehetőleg mindig a beteg korának és a betegség jellegének megfelelőt válasszuk. A csecsemőnek és a kisebbeknek a kúp és a szirup segíthet, míg a nagyobbaknál már lehet próbálkozni tablettákkal is. Fontos, hogy az ágyban fekvő lázas betegek ne viseljenek vastag pizsamát, a takarójuk is inkább vékonyabb legyen, ellenkező esetben csak gátoljuk a felesleges hő leadását. A hatóanyagaik alapján azonos csoportba tartozó lázcsillapítókat számos különböző márkanév alatt hozzák forgalomba, így a különböző nevű, de azonos hatóanyag-tartalmú lázcsillapítók alkalmazásánál könnyen okozhatunk túladagolást, ezért mindig tájékozódjunk az illető gyógyszer hatóanyag tartalmáról! Az azonos hatóanyag tartalmú lázcsillapító gyógyszereket 4 óránál gyakrabban nem adhatunk.

Hűtőfürdő

A gyógyszerek mellett leggyakrabban alkalmazott lázcsillapító módszer a hűtőfürdő. A homlokra, csuklóra helyezett vizes borogatás a kis felület miatt nem elég hatásos. A hűtőfürdőnél a kádba eresztett vizet érezze a beteg kellemesnek. Folyamatosan engedjük ki egy kis vizet vizet a kádból, és az elfolyó mennyiséget hideg vízzel pótoljuk, de csak addig, amíg nem érzi a beteg kellemetlennek. 31C alá ne hűtsük a vizet, és a langyos vízzel locsolgassuk a beteg testét. Hatásosabb a hűtés, ha csak mellig ér a víz, és a szabadon maradó testfelületet locsolgatjuk a vízzel folyamatosan, mintha nyakig érő vízbe ültetjük bele. A didergést mindenképpen el kell kerülni, mert akadályozza a hőleadást. Soha ne alkalmazzunk jéghideg vizet, és ne hagyjuk egyedül a beteget a fürdőkádban. Ne folytassuk a hűtést, ha a testhőmérséklet már 38 oC-ra csökkent! Szívbetegek kíméletes hűtőfürdőztetése csak nagyon óvatosan és természetesen csakis szoros felügyelet mellett végezhető! A hűtőfürdő ismételhető, ha szükség van rá.

Herpesz is kialakulhat a láztól, jellegzetes tünetei: a száj körül kialakuló irritációval, bizsergető, égő érzéssel, bőrpírral, viszketéssel kezdődik, majd megjelennek a folyadékkal telt, apró kis hólyagok, amelyek néhány nap alatt nedvedző, fekélyszerű sebekké alakulnak. Ezek gyógyulásáig intenzív fájdalom kíséri a szájmozgást, evést, beszédet is. A sebecskék pörkösödése, teljes gyógyulása 10-14 napig is elhúzódhat.

Carbosan gél

A Carbosan gél ajakfájdalmak – pl. láz, herpeszvírus, erős napsugárzás okozta gyulladás és szájnyálkahártya-fekély vagy afta tünetek – enyhítésére, kezelésére szolgáló készítmény. Gyorsan csökkenti a fájdalmat, segíti a természetes gyógyulást.

Pótoljuk a folyadékot!

A folyadékpótlás is elengedhetetlen a lázcsillapítás folyamán, ugyanis ilyenkor a hõleadással sok folyadékot veszít a szervezet. Állapotától függõen itassuk a beteget, súlyos esetben azonban infúziókra is szükség lehet.

Szponzorált tartalom


Szerző: Nagy Tünde
2021. 04. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés