2024. Június 23. vasárnap
Teendők kiújulás esetén -  Amit ne tegyen -  Carbosan gél
Sokak által ismert és rettegett probléma az ajakherpesz, amely nemcsak fájdalmas, csúnya és kellemetlen, hanem fertőz is. Mit kell tudni az ajakherpeszről, és milyen kezelési mód ajánlható?

Az ajak bőrén először egy égő, feszítő érzés figyelmeztet a herpesz közeledtére, majd viszketés, bőrpír, átlátszó kis hólyagocskák jelennek meg, amelyek felszakadva fájdalmas, gennyes, fekélyszerű, lassan pörkösödő sebbé válnak. Mindezt rossz közérzet, hőemelkedés, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is kísérheti. A tünetek az első fertőzés után egy-két héttel jelennek meg, nagyjából 7-10 nap alatt meg is szűnnek. A herpeszt a Herpes simplex-1 vírus okozza. Véglegesen nem lehet kigyógyulni belőle, mivel az elsődleges fertőződés után a vírus hosszú időre megbújik az érzőidegdúcokban, és számítani lehet rá, hogy bizonyos időszakonként újra és újra megjelenik.

Segítség herpesz

Carbosan gél a herpesz tüneteinek enyhítésére >>

Teendők kiújulás esetén

A kiújulást megelőzni csak a kiváltó körülmények (például napozás, a tartós stressz, az immunrendszer gyengülése, a nagyfokú kimerültség) kerülésével lehet, illetve az immunrendszer tudatos erősítésével, például vitaminok, antioxidánsok, nyomelemek, így a cink pótlásával. Legjobb, ha az első tünetek, például a száj körüli bizsergés, égő érzés első tapasztalásakor elkezdjük pl. növényi eredetű karbenoxolont tartalmazó gél használatát, és szükség esetén az antivirális kezelést aciklovír tartalmú készítménnyel. Így elkerülhetjük a tünetek heves fellángolását. Az érintetteknek ügyelni kell arra, hogy ne adják tovább a hozzátartozóiknak a herpeszfertőzést bőrrel vagy nyállal való érintkezéssel. A hólyagok felszakadása után, a pörkösödés idején szárító hatású, fájdalomcsillapító, bőrregeneráló szerekre van szükség.

Amit ne tegyen

Herpesz esetén nem célravezetőek a házilagos módszerek, például nem segít a herpesz jéggel való borogatása, ecettel való kenegetése. Tilos a hólyagocskákat piszkálni, például tűvel kiszúrni. Általában óvakodjunk a herpeszes sebhez hozzányúlni, mert saját magunknak is további súlyos fertőzést okozhatunk például, ha a szemünket vagy a nemi szervünket stb. is megérintjük utána a fertőzött kézzel. A kiújult herpesszel bajlódva ugyancsak jobb kerülni a testi érintkezést, a puszit és a csókolózást, az orális szexet is. A herpeszre hajlamosak az átlagnál gondosabban védjék bőrüket, ajkaikat az UV-sugárzástól, mert a tűző nap is fellobbanthatja a lappangó vírusfertőzést.

Carbosan gél

A Carbosan gél ajakfájdalmak – pl. láz, herpeszvírus, erős napsugárzás okozta gyulladás és szájnyálkahártya-fekély vagy afta tünetek – enyhítésére, kezelésére szolgáló készítmény. Gyorsan csökkenti a fájdalmat, segíti a természetes gyógyulást.

Megnézem CARBOSAN gélt >>

 

Szponzorált tartalom


Szerző: Nagy Tünde
2020. 11. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés