2020. Július 16. csütörtök
Egy római kórház kutatócsoportjának felfedezése szerint a borkóstoláshoz többre van szükség kiváló ízlelőképességnél, használni kell az agyat is.

"Arra szerettünk volna választ kapni, vajon vane különbség a képzett és a képzetlen borivó ember agyhullámai között" – mondta Gisela Hagberg, svájci biofizikus a római Borakadémia tanulmányának ismertetésén. Felfedeztük, hogy a tanulás nem csak az ízlelés minőségét befolyásolja, hanem meghatározza azt a módot, ahogy az agy reagál a bor ízére."

A vizsgálat során a kutatók hét profi borkóstoló és hét átlagos borivó agyhullámait vizsgálták. A EEG mindkét csoportnál erős aktivitást mutatott ki az agy örömközpontjában. A megdöbbentő különbség az agykéreg tevékenységében volt: amíg a borszakértőknél a gondolkodásért felelős rész robbanásszerű aktivitását rögzítették, addig az amatőr borivók agykérgében semmiféle reakciót nem tapasztaltak.

"Mindkét csoportot megkértük, koncentráljon a borra, amit iszik, tehát nem arról van szó, hogy nem gondolkodtak volna" – mondta Hagberg. A különbség – bár mindkét csoport agya észlelte az ivás folyamatát – abban keresendő, hogy a borszakértőkben a bor íze egy további hatást is kiváltott.


Forrás: Vital
2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés