2020. Szeptember 28. hétfő
Meglepő, de igaz: a vörösbor magas antioxidánstartalma révén csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyeit a dohányos férfiak esetében.

Amerikai kutatók a sör, a vörös és a fehérbor, valamint az égetett szeszek fogyasztásának a tüdőrák kialakulására gyakorolt hatásait vizsgálták 45 és 69 év közötti férfiak esetében. A Kaliforniai Férfi Egészségügyi Felmérés keretében zajló három éves kutatás során a Kaiser Permanente Egészségügyi Kutatóközpont munkatársai összesen 210 tüdőrákos esettel találkoztak.

vörösbor, dohányzás, tüdőrák

Az eredmények szerint minden egyes pohár vörösbor elfogyasztásával (egy hónapra lebontva) mintegy 2%-kal csökken a tüdőrák kialakulásának esélye dohányosok esetében. Azoknál a dohányos férfiaknál, akik napi egy vagy két pohár vörösbort fogyasztottak, a tüdőrák kialakulásának valószínűsége mintegy 60%-kal csökkent a többiekhez képest.

Dr. Chun Chao és kollégái az eredmények ismertetése mellett fontosnak tartják kiemelni, hogy a tüdőrák kialakulásának esélyeit még mindig a dohányzás abbahagyásával lehet a leginkább csökkenteni, hiszen a vörösbort fogyasztó dohányosoknak még a csökkent értékek mellett is jóval nagyobb az esélyük a betegség kialakulására, mint a nemdohányzóknak.

A vörösborról régóta közismert, hogy igen magas az antioxidánstartalma, elsősorban a szőlő héjából és magjából származó rezveratrolnak köszönhetően.


Forrás: Medipress
2008. 10. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés