2024. Április 26. péntek
Az eddig is ismert volt, hogy egy ital színe befolyásolja az ízét. Német kutatók most felfedték, hogy egy vörösen és kéken megvilágított helyiségben jobban ízlik a bor, mint zöld vagy fehér fénynél.

A Mainzi Egyetem pszichológusai azt vizsgálták, hogy befolyásolja-e az ízhatást például egy étterem megvilágítása. Ehhez különböző résztanulmányokban mintegy 500 résztvevőt kérdeztek meg, ízlik-e nekik egy bizonyos bor, és mennyit lennének hajlandóak fizetni érte.

vörösbor

Kiderült, hogy egy üveg rizlingért akár egy euróval többet is kiadnának, ha azt zöld helyett vörös fénynél szolgálnák fel – írta a Die Welt című német lap internetes kiadása. A kísérleti bort vörös fénynél másfélszer olyan édesnek érzékelték, mint fehér vagy zöld fénynél. A gyümölcsösség is vörös fénynél érte el a legmagasabb értéket.

A kutatók megállapították, hogy a környezeti fény színe akkor is befolyásolja a bor ízét, ha az ital színe attól még nem változik.

Az olyan szélsőséges fényviszonyok, amelyek egyes bárokban uralkodnak, mindenesetre megváltoztathatják a bor ízét – mondta a kutatás egyik résztvevője, Daniel Oberfeld-Twistel. Ő ezért azt javasolja, hogy ha komoly borkóstolásról van szó, semleges színű fényt válasszunk.

A jelenség okának még nem sikerült megtalálni a magyarázatát, ehhez további kísérletek szükségesek.


Forrás: MTI
2009. 12. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés